Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć kolorowego, fantazyjnie udekorowanego mazurka. Przygotowanie go nie trwa długo, a dekorowanie to sama przyjemność :)
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki
120 g masła
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18 proc.
masa: 300 g mleka w proszku (nie granulowanego)
150 g mleka
150 g masła
3-4 łyżki cukru
dodatkowo: 2 mandarynki
kolorowe drażetki
żurawina suszona
kwiatki z opłatka
migdały i płatki migdałowe
masło i bułka tarta do formy
Mazurek mleczno-maślany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: wszystkie składniki połącz, podziel na dwie części i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie dno tortownicy lub formy na tartę ( o śr.26 cm) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Dno formy wyłóż połową ciasta. Drugą część ciasta podziel na pół, rozwałkuj na dwa wałki, spleć ze sobą i obłóż boki formy. Kruchy spód piecz do zrumienienia ok.15-20 minut w 180 st. Wystudź.
2.Krem: mleko zagotuj z cukrem, wystudź. Miękkie masło trzyj na puch, dodaj letnie mleko oraz mleko w proszku. Wymieszaj na gładką masę i wyłóż na spód wystudzonego, kruchego ciasta. Mandarynki obierz , poukładaj w rządku na kremie. Na około rozłóż drażetki, kwiatki z opłatka, zrób kwiatki z żurawiny, migdałów oraz płatków migdałowych.
Komentarze