Mazurek mleczno-maślany

4.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć kolorowego, fantazyjnie udekorowanego mazurka. Przygotowanie go nie trwa długo, a dekorowanie to sama przyjemność :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki 
    120 g masła
    pół szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany 18 proc.
    masa: 300 g mleka w proszku (nie granulowanego)
    150 g mleka
    150 g masła
    3-4 łyżki cukru
    dodatkowo: 2 mandarynki
    kolorowe drażetki
    żurawina suszona
    kwiatki z opłatka
    migdały i płatki migdałowe
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Mazurek

Mazurek mleczno-maślany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: wszystkie składniki połącz, podziel na dwie części i chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie dno tortownicy lub formy na tartę ( o śr.26 cm) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Dno formy wyłóż połową ciasta. Drugą część ciasta podziel na pół, rozwałkuj na dwa wałki, spleć ze sobą i obłóż boki formy. Kruchy spód piecz do zrumienienia ok.15-20 minut w 180 st. Wystudź.
  • 2. Krem: mleko zagotuj z cukrem, wystudź. Miękkie masło trzyj na puch, dodaj letnie mleko oraz mleko w proszku. Wymieszaj na gładką masę i wyłóż na spód wystudzonego, kruchego ciasta. Mandarynki obierz , poukładaj w rządku na kremie. Na około rozłóż drażetki, kwiatki z opłatka, zrób kwiatki z żurawiny, migdałów oraz płatków migdałowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować