Mazurek kajmakowy to jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych. Przygotowałam go z masą krówkową z dodatkiem mleka w proszku, przez co masa nabrała mocno mlecznego smaku. Tak przygotowany mazurek zasmakuje nie jednej osobie.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g margaryny
1 jajko
4 duże łyżki cukru pudru
3 szklanki mąki
4 łyżki oleju
MASA :
3/4 szklanki mleka 3,2%
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku pełnego
400 g masy kajmakowej
1 cukier waniliowy
DODATKOWO :
Mazurek mleczno - kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę kroimy na kawałki, przekładamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy elastyczne ciasto ( można je wyrobić robotem kuchennym ). Gdyby było zbyt klejące dosypujemy mąki i ponownie zagniatamy. Ciasto przekładamy na folię aluminiową, zawijamy i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy i cała masę kajmakową, mieszamy aż składniki się połączą i masa zagotuje. Następnie wsypujemy mleko w proszku i szybko mieszamy. Masę odkładamy do ostygnięcia, teraz będzie ona gęstniała.
Formę do pieczenia 25/30 wykładamy folią aluminiową. Zimne ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, przekładamy je i odcinamy ranty. Z końcówek wycinamy ozdobnie paseczki które układamy na brzegach ciasta. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 %.
Ciasto wyjmujemy i studzimy. Następnie letnią masę rozsmarowujemy na cieście, omijając brzegi mazurka. Teraz ozdabiamy mazurek według uznania.
Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień, smacznego.
Komentarze