Ciasto mleczno-serowa Wiewiórka

4.2 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, pełne bakalii jesienne ciasto, przełożone gotowanym serem, zwieńczone masą z mleczka skondensowanego i orzechów. Pycha :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto: 5 jajek
    2,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka cynamonu
    50g dowolnych orzechów (np, laskowe, migdały)
    50 g rodzynek, śliwek i żurawiny suszonej
    masa serowa: 1 kg sera na serniki 3- krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
    4 jajka
    100 g masła
    2 budynie śmietankowe (po 60g)
    250 g mleka
    1 szklanka cukru
    masa mleczno-orzechowa: puszka mleka skondensowanego
    1 łyżka masła
    50 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Ciasto mleczno-serowa wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto Wiewiórka: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą cynamonem i dodawać do żółtek, na przemian z mlekiem i olejem. Dokładnie połączyć.
  • 2. Orzechy grubo posiekać, a rodzynki, żurawinę i śliwki drobniej pokroić, sparzyć i osuszyć. Oprószyć mąką, dorzucić do ciasta. Na końcu wszystko delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym.24/24 cm. Piec ok.40 minut w 180 st. Wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
  • 3. Masa serowa: w garnku rozpuścić masło z cukrem (nie gotować). Dodać ser i roztrzepane jajka. Całość gotować na małym ogniu, wciąż mieszając, aby masa się nie przypaliła. Budynie rozpuścić w mleku i połączyć serem. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje. Dolną część ciasta Wiewiórka wyłożyć na blaszkę i wylać jeszcze gorącą masę serową (4-5 łyżek odłożyć). Przykryć drugim ciastem i posmarować pozostałą masą serową.
  • 4. Masa mleczno-orzechowa: na patelni rozgrzać masło i dodać posiekane orzechy. Chwilę podprażyć, po czym wylać mleczko skondensowane. Smażyć, mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą masę wylać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na min.3-4 godz. (a najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować