Ciasto mleczno-serowa wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto Wiewiórka: żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą cynamonem i dodawać do żółtek, na przemian z mlekiem i olejem. Dokładnie połączyć.
2.Orzechy grubo posiekać, a rodzynki, żurawinę i śliwki drobniej pokroić, sparzyć i osuszyć. Oprószyć mąką, dorzucić do ciasta. Na końcu wszystko delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wym.24/24 cm. Piec ok.40 minut w 180 st. Wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
3.Masa serowa: w garnku rozpuścić masło z cukrem (nie gotować). Dodać ser i roztrzepane jajka. Całość gotować na małym ogniu, wciąż mieszając, aby masa się nie przypaliła. Budynie rozpuścić w mleku i połączyć serem. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje. Dolną część ciasta Wiewiórka wyłożyć na blaszkę i wylać jeszcze gorącą masę serową (4-5 łyżek odłożyć). Przykryć drugim ciastem i posmarować pozostałą masą serową.
4.Masa mleczno-orzechowa: na patelni rozgrzać masło i dodać posiekane orzechy. Chwilę podprażyć, po czym wylać mleczko skondensowane. Smażyć, mieszając, aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą masę wylać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na min.3-4 godz. (a najlepiej na całą noc).
Komentarze