Mazurek kawowo-wiśniowy z białą czekoladą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy szybko elastyczne ciasto. Wałkujemy, wkładamy do formy przyklejając go dokładnie, spód nakłuwamy widelcem. Gotową formę z ciastem wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja grzania góra/dół), gdy się nagrzeje, wkładamy naszą formę z ciastem i pieczemy prze ok. 15-18 minut na złoty kolor. Studzimy.
2.NADZIENIE KAWOWE: czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy oba składniki dokładnie się połączą, zestawiamy miskę z garnka. Dodajemy kawę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy serek mascarpone, dokładnie łączymy go z czekoladą i gotowy krem wylewamy na ciasto. Wiśnie odsączone z syropu układamy na kawowym kremie. Wkładamy całość do lodówki.
3.NADZIENIE Z BIAŁEJ CZEKOLADY białą czekoladę wraz ze śmietana rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy oba składniki będą dokładnie połączone, wyjmujemy mazurka z lodówki i delikatnie wylewamy białą czekoladę na krem kawowy z wiśniami. dekorujemy całość migdałami i wkładamy ponownie do lodówki. Przed podaniem należy wyjąc go, by się trochę ogrzał.
Komentarze