Mazurek kawowy z czekoladą

  • wyświetlono: 1419 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pyszny mazurek na kruchym cieście z mocną, kawową nutą i odrobiną czekolady. Zachwyci nawet wybrednych smakoszy. U nas zniknął ze świątecznego stołu w mgnieniu oka, a goście nie mogli się go nachwalić. Wbrew pozorom wcale nie jest trudny do zrobienia.

jola4311

Składniki

Kruchy spód:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 kostki zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 1/4 szklanki cukru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.

Masa kawowa:
- puszka (400 g) masy kajmakowej,
- kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżki wrzątku,
- łyżeczka drobno zmielonej kawy,
- 4 dag miękkiego masła,
- 4 dag czekolady deserowej.

Ponadto:
- 5 łyżek dżemu porzeczkowego,
- lukier i ozdoby czekoladowe do dekoracji.


Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek kawowy z czekoladą

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło i siekamy nożem.
    Dodajemy cukier, szczyptę soli i żółtka, szybko zagniatamy gładkie ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez minimum godzinę.
  • 2. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 18x30 cm wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą).

    Z ciasta odkładamy kawałek (na brzegi), resztę rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,8 cm o wymiarach odpowiadających wymiarom formy. Ciasto nawijamy na wałek i przekładamy do formy.
    Z reszty ciasta formujemy wałeczki i obtaczamy nimi boki ciasta, dociskamy je lekko widelcem.
    Ciasto nakłuwamy widelcem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy.
  • 3. Kawę rozpuszczalną mieszamy z 2 łyżkami wrzątku do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, delikatnie studzimy. Masło przekładamy do miski i rozcieramy. Dodajemy masę kajmakową, ostudzony napar kawy, kawę mieloną i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy na gładką i jednolitą masę.
    Odstawiamy na ok. 15 minut do lekkiego stężenia.
  • 4. Spód ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, wylewamy masę kawową. Mazurek dekorujemy według uznania (w moim przypadku jest to napis i kwiatki z lukru oraz czekoladowe zajączki i jajeczka).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiczekoladamasa krówkowaWielkanocMazurkiczekolada deserowamazurek wielkanocnyświętakawaDekoracjekajmakdania wielkanocnemasa kajmakowamasa kawowaciasto na kruchym spodzieWielkanocne deserydeser z kawąmazurek na kruchym spodziemazurek z kajmakiemmazurek z czekoladąmazurek kawowymazurek z masą kawowąświąteczne deserywielkanocne słodkościczekoladowe pisanki

Komentarze

Podobne przepisy

Trufle kawowe z czekoladą

Dodane przez: jolantagłówka

Trufle kawowe z czekoladą

Bardzo elegancki deser. Sprawdzi...

Mazurek jajeczko

Dodane przez: Jaga85

Mazurek jajeczko z kajkamiem i czekoladą

Kruche, chrupiące ciasto pokryte...

Mazurek z białą czekoladą i cappuccino.

Dodane przez: AnnaCh

Mazurek z białą czekolada i cappuccino.

Mazurek z polewą z białej czekolady...

Różany mazurek

Dodane przez: bielinka

Różany mazurek z białą czekoladą i pistacjami

Mazurek, który nie tylko świetnie...

Mazurek z konfiturą i gorzką czekoladą

Dodane przez: peggi

Mazurek z konfiturą i gorzką czekoladą

Pyszny świąteczny mazurek z konfiturą...

Mazurek z masą orzechową i czekoladą

Dodane przez: czekoladka

Mazurek z masą orzechową i czekoladą

Pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE