Mazurek kawowy z czekoladą

4.5 (175 ocen)

Pyszny mazurek na kruchym cieście z mocną, kawową nutą i odrobiną czekolady. Zachwyci nawet wybrednych smakoszy. U nas zniknął ze świątecznego stołu w mgnieniu oka, a goście nie mogli się go nachwalić. Wbrew pozorom wcale nie jest trudny do zrobienia.

Składniki:

  • Kruchy spód:
    - 2 szklanki mąki pszennej,
    - 1/2 kostki zimnego masła,
    - 2 żółtka,
    - 1/4 szklanki cukru,
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    - szczypta soli.

    Masa kawowa:
    - puszka (400 g) masy kajmakowej,
    - kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej,
    - 2 łyżki wrzątku,
    - łyżeczka drobno zmielonej kawy,
    - 4 dag miękkiego masła,
    - 4 dag czekolady deserowej.

    Ponadto:
    - 5 łyżek dżemu porzeczkowego,
    - lukier i ozdoby czekoladowe do dekoracji.


Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery Kajmak Kawy Ciasto

Mazurek kawowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło i siekamy nożem.
    Dodajemy cukier, szczyptę soli i żółtka, szybko zagniatamy gładkie ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez minimum godzinę.
  • 2. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 18x30 cm wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą).

    Z ciasta odkładamy kawałek (na brzegi), resztę rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,8 cm o wymiarach odpowiadających wymiarom formy. Ciasto nawijamy na wałek i przekładamy do formy.
    Z reszty ciasta formujemy wałeczki i obtaczamy nimi boki ciasta, dociskamy je lekko widelcem.
    Ciasto nakłuwamy widelcem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy.
  • 3. Kawę rozpuszczalną mieszamy z 2 łyżkami wrzątku do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, delikatnie studzimy. Masło przekładamy do miski i rozcieramy. Dodajemy masę kajmakową, ostudzony napar kawy, kawę mieloną i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy na gładką i jednolitą masę.
    Odstawiamy na ok. 15 minut do lekkiego stężenia.
  • 4. Spód ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, wylewamy masę kawową. Mazurek dekorujemy według uznania (w moim przypadku jest to napis i kwiatki z lukru oraz czekoladowe zajączki i jajeczka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować