tort malinowo-kokosowy

  • wyświetlono: 564 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tort to dla mnie ciasto wyjątkowe, zarezerwowane na wyjątkowe okazje. W tym roku z okazji swoich urodzin postanowiłam połączyć dwa moje ukochane smaki: kokos i maliny. Jakiś czas temu zrobiła to również marka Ferrero wypuszczając na rynek rafaello malinowe . „Wkładkę” do kremu, czyli masę kokosową przygotowuję często i zamykam w słoiku – dodaję ją do owsianki, kaszy jaglanej – smakuje obłędnie.

SłodkiZapachMalin
  • 14 porcje
  • 180min

Składniki

przepis na tortownicę o średnicy 24cm (14kawałków)

biszkopt:
6 dużych jajek
200 g cukru
150 g mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
30 ml zimnej wody
30 ml oleju
szczypta soli

krem:
masa kokosowa:
100g wiórek kokosowych
500ml mleka kokosowego (u mnie Real Thai)
3 łyżki cukru
+
500g serka mascarpone
500ml smietanki 36% UHT
3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny

mus malinowy:
500g malin (odkładamy ok 30 sztuk do dekoracji)
100ml wody
1 łyżka agaru
3 łyżki cukru

dekoracja:
30 malin
1 opakowanie pralinek rafaello
listki mięty
1/2 szklanki gorzkiej herbaty do nasączenia blatów.

Sposób przygotowania przepisu:

tort malinowo-kokosowy

  • 1. biszkopt:

    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, funkcja grzania góra/dół. Białka oddzielamy od żółtek, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Do miski (dzieży miksera) przelewamy białka, dodajemy sól i ubijamy. Podczas ubijania, gdy masa nam się dobrze spieniła dodajemy porcjami cukier stale ubijając aż piana będzie szklista. Bo tak błyszczących białek dodajemy żółtka – po 1 sztuce co kilka sekund. Dolewamy wodę i olej i stale ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na mniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Gdy nasz biszkopt jest gotowy, wlewamy do tortownicy, dokładnie wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony) Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy w formie. Gdy będzie zimny, delikatnie odcinamy boki formy nożem. Otwieramy tortownicę i wyjmujemy biszkopt. Kroimy na 3 blaty.
  • 2. krem kokosowy:
    Wiórki kokosowe wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż wiórka wchłonął cały płyn (trwa to ok. godziny). Gotową masę kokosową studzimy.
    Śmietankę i mascarpone mocno chłodzimy. Do miski (dzierży miksera) wlewamy śmietankę i dodajemy serek mascarpone. Na wysokich obrotach ubijamy krem. W połowie ubijania dodajemy cukier puder i skórkę otartą z 1 cytryny. Odkładamy 5-6 łyżek kremu do lodówki (przydadzą nam się do dekoracji tortu), a do pozostałej części, dokładamy zimną masę kokosową i dokładnie mieszamy na niższych obrotach.
  • 3. mus malinowy:
    Maliny wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i gotujemy aż się rozpadną. Jeszcze gorące przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Gotowy mus przelewamy do rondelka i ponownie zagotowujemy. Agar rozpuszczamy w odrobinie wody i łączymy z gotującym się musem malinowym, następnie studzimy.
  • 4. tort:
    Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Pierwszy blat układamy na paterze/talerzu/podkładce i nasączamy go herbatą. Nasączony blat smarujemy połową musu malinowego, następnie wykładamy połowę kokosowego kremu. Całość przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy, smarujemy malinowym musem, a następnie kremem kokosowym. Całość przykrywamy ostatnim blatem, który także nasączamy. Tak przygotowany tort wstawiam do lodówki na ok. 2h do schłodzenia.
    Schłodzony tort wyjmujemy z lodówki, tynkujemy go pozostawionym kremem i dekorujemy pralinkami rafaello, malinami i listkami mięty. Tort jest najlepszy następnego dnia.

Porady

Tort jest najlepszy następnego dnia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortwiórki kokosowerafaellomasa kokosowakokosMalinyKokoskina specjalne okazjekrem kokosowytort na urodzinymus malinowymalinowe rafaellotort kokosowo-malinowy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort obłędnie truskawkowy

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort z obłędnym musem malinowym

Urodzinowy tort z musem malinowym...

Malinowo-czekoladowa pokusa

Dodane przez: quchniakaroli

Tort Malinowo-czekoladowa pokusa

Każda okazja jest dobra aby upiec...

sernik malinowo-kokosowy

Dodane przez: kasiunia860

SERNIK MALINOWO-KOKOSOWY

Delikatna kokosowa masa i maliny...

Tort urodzinowy malinowo-jagodowy

Dodane przez: joanna30

Tort malinowo-jagodowy

Pyszny tort na wyjątkowe okazje....

Szybki tort malinowy bez pieczenia.

Dodane przez: wiktorkowa

Szybki tort malinowy bez pieczenia

Delikatny owocowy sernik na czekoladowym...

malinowa chmurka

Dodane przez: izaa_a

malinowa chmurka z kokosową bezą..

pyszne ciasto biszkoptowe z kokosową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE