Mazurek marcepanowy z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeśli zostaje wam kilka białek, to koniecznie zróbcie marcepanowego mazurka. Jest niesamowicie smaczny, bardzo aromatyczny, delikatny i dzięki migdałom lekko wilgotny. Mazurek jest prosty i szybki w przygotowaniu, co powinno dodatkowo zachęcić do jego wykonania.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Mazurek marcepanowy z białą czekoladą




    SKŁADNIKI:blaszka 30x30cm lub 25x35 cm; czas przygotowania 90 minut

    Mazurek

    30 g miękkiego masła
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    6 białek
    400 g drobnego cukru
    375 g mielonych migdałów
    szczypta soli
    30 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka aromatu migdałowego
    Polewa
    250 g białej czekolady
    100 ml śmietanki 30%
    Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej.

    Dekoracja

    migdały w całości, siekane, dekoracja ze skórki kandyzowanej, ziarna słonecznika.
    lub inne bakalie



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek marcepanowy z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wyłożyć pergaminem, posmarować grubo masłem i posypać hojnie wiórkami kokosowymi.
    Na ogień postawić garnek z wodą i zagotować. Do metalowej miski wlać białka, wsypać cukier, dodać sól. Nad parą ustawić metalową miskę z białkiem, mieszając energicznie rózgą, podgrzewamy je do momentu rozpuszczenia się cukru (ok.3 minuty). Gdy cukier nie będzie już wyczuwalny, zdjąć miskę z gara, miksować białka przez ok. 7-10 minut, na sztywną i błyszczącą bezę.
  • 2. Do ubitej bezy dodać mąkę ziemniaczaną, mielone migdały oraz esencję migdałową. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej blaszki. Wyrównać, Piec w nagrzanym piekarniku w 160'C przez ok. 60 minut (piekłam bez termoobiegu).
    Upieczony pozostawić w blaszce i jeszcze ciepły polać rozpuszczona czekoladą.
    Dekorować migdałami lub innymi bakaliami wg. własnego upodobania.
    Pozostawić w chłodnym miejscu do momentu zastygnięcia polewy.
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Ja zimny włożyłam do foliowego woreczka.
  • 3. Jeśli nie przepadacie za bardzo słodkimi wypiekami, można posmarować mazurka konfiturą malinową lub porzeczkową i dopiero taki polać polewą czekoladową.
    Smacznego :)

Porady

W czasie wypieków świątecznych często zostaje nam dużo białek i nie zawsze wiemy co z nimi robić. Najczęściej pierwsza myśl jaka nam przychodzi do głowy, to beziki lub makaroniki. Ja dla odmiany polecam wykorzystać je do przygotowania mazurka. Tak, tak właśnie mazurka i to nie byle jakiego, mam na myśli mazurka marcepanowego, dekorowanego białą czekoladą i migdałami. Jest niesamowicie smaczny, bardzo aromatyczny, delikatny i dzięki migdałom lekko wilgotny. Mazurek jest prosty i szybki w przygotowaniu, co powinno dodatkowo zachęcić do jego wykonania. Przepis autorski Esmeralda Ze Smakiem na Świąteczne wypieki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Marcepan Mąka Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować