Piernik z nutą marcepanu

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Aromatyczny i miękki piernik na miodzie, a w nim sernik z delikatnie wyczuwalną masą marcepanową. Przełożony powidłem śliwkowym z dodatkiem czekolady, która łączy wszystkie smaki. Bardzo smaczne, świąteczne ciasto.

Składniki:

  • PIERNIK:
    250g miodu
    100g masła
    2 duże jajka
    1/2 szklanki śmietany 18%
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki sodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika

    SERNIK MARCEPANOWY:
    750g zmielonego twarogu
    250g sera ricotta
    200g masy marcepanowej
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki likieru amaretto

    POWIDŁA:
    1 1/2 szklanki powideł śliwkowych
    50g czekolady gorzkiej 70%

    POLEWA:
    1/4 szklanki wody
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 łyżka kakao
    50g masła
    50g czekolady mlecznej
    perełki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Piernik z nutą marcepanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01g1oru 1. PIERNIK. Masło rozpuścić z miodem na małym ogniu, a kiedy przestygnie dobrze utrzeć z jajkami. Dodać śmietanę. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami, wymieszać z przyprawą do piernika. Suchą mieszankę wsypać do utartych jajek i połączyć. Ciasto będzie gęste. Wyłożyć do formy 23x33cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez 30min. Po wystudzeniu rozkroić na pół.
  • image-1uh20od 2. SERNIK. Masę marcepanową włożyć do garnuszka i podgrzewać ze śmietanką, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Twaróg i ricottę przełożyć do misy miksera, wsypać cukier, mąkę i zmiksować. Dodać po jednym jajku i połączyć z rozpuszczoną masą marcepanową. Na końcu wlać likier. Sernik wlać do formy z papierem na dnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
  • image-1qwynog 3. Powidła śliwkowe podgrzewać na małym ogniu i do gorących dodać połamaną czekoladę. Powidła dodatkowo można zmiksować blenderem.
    Połowę, jeszcze ciepłych powideł rozsmarować na wystudzonym serniku. Przykryć jedną połówką piernika i odwrócić tak, aby sernik był na wierzchu. Przy tej czynności przyda się druga deska. Rozsmarować resztę powideł i przykryć piernikiem.
  • 4. POLEWA. Cukier, wodę i kakao zagotować w garnuszku. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i obsypać perełkami, zanim polewa zastygnie.
    Smacznego :)

Porady

Piernik i sernik, najlepiej upiec dzień wcześniej, zaczynając od piernika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Piernik Masa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować