Chatka z marcepanu i czekolady

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pyszna ozdoba świątecznego stołu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 g marcepanu
    200 g gorzkiej czekolady
    100 g białej czekolady
    cukier puder do podsypania

    do ozdoby:
    perełki cukrowe,
    gwiazdki cukrowe
    pisak srebrny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Chatka

Chatka z marcepanu i czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szablon 1. Papier do pieczenia podsypujemy cukrem pudrem, wykładamy marcepan, też lekko posypujemy go cukrem pudrem, przykładamy drugim arkuszem papieru. Wałkujemy na grubość 0,5 cm. Z masy wycinamy ściany chatki, dach oraz komin


    Możemy wyciąć okna w domku, oraz drzwi.

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Malujemy nią fragmenty domku. Najpierw z jednej strony. Po zastygnięciu z drugiej.

    Gdy czekolada zastygnie przy pomocy czekolady sklejamy elementy domku.

    Roztopioną białą czekoladą robimy śnieżną dekorację domku. Chatkę dodatkowo można udekorować cukrowymi perełkami i śnieżynkami.

Porady

Marcepan proponuję wykonać samodzielnie, aby to zrobić będziecie potrzebować: 250g migdałów 250g cukru pudru 30ml likieru Amaretto pół łyżeczki aromatu migdałowego Migdały należy sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Migdały należ zmielić w malakserze na gładką, lekko oleistą masę. Do zmiksowanych migdałów dodajemy resztę składników i miksujemy, aż składniki się połączą. Marcepan owijamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować