Ciasto z biszkoptem krówkowym i z czekoladą. Ciasto z kremem krówkowym i z cukierkami czekoladowymi. To ciasto, najbardziej smakowało, mojej rodzinie, ze wszystkich ciast moich imieninowych.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT KRÓWKOWY:
-5 jajek
-150 g cukru
-2 duże budynie krówkowe (128g)
-40 g mąki tortowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT Z CZEKOLADĄ:
-5 jajek
-150 g cukru
-80 g mąki tortowej
-80 g mąki ziemniaczanej
-50 g gorzkiej czekolady
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE
-sok z cytryny+ woda+ cukier
KREM KAJMAKOWY Z GRZEŚKAMI
-750, ml śmietanki 30 %
-500 g. serka mascarpone
-460 g masy Kajmakowej
-30 g żelatyny
-ok. 150 ml wody
-250 g cukierków w czekoladzie Grześków
DO POSMAROWANIA BISZKOPTU, POD POSYPKĘ:
-3 łyżki nutelli
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g czekolady mlecznej
-100 g czekolady gorzkiej
-ok. 150 ml śmietanki 30 %
Ciasto tortowo- krówkowe z cukierkami grześkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi biszkopt upiec z tartą czekoladą, domieszaną na sam koniec. Z obu biszkoptów zdrapać skórkę, będzie potrzebna.
2.Biszkopt krówkowy, ułożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej. Nasączyć wodą z sokiem i cukrem.
3.krem- Najpierw pokroić cukierki w drobną kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem i Kajmakiem, ubić do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wmieszać łopatką cukierki i krem wylać do blaszki i rozsmarować.
4.Przykryć biszkoptem z czekoladą, dołem do góry. Posmarować cienko nutellą, żeby posypka się przykleiła.
5.posypka- Zdrapaną skórkę z biszkoptów, jeszcze drobniej rozdrobnić blenderem na piasek. Rozsypać na górę placka.
6.polewa- Czekolady roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić do płynnego i przelać do butelki z dziobkiem. Polać ciasto w esy-floresy. Ciasto ponownie schłodzić. Kroić ciepłym nożem.
Komentarze