Ciasto tortowo- krówkowe z cukierkami Grześkami

3.66 (29 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z biszkoptem krówkowym i z czekoladą. Ciasto z kremem krówkowym i z cukierkami czekoladowymi. To ciasto, najbardziej smakowało, mojej rodzinie, ze wszystkich ciast moich imieninowych.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT KRÓWKOWY:
    -5 jajek
    -150 g cukru
    -2 duże budynie krówkowe (128g)
    -40 g mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT Z CZEKOLADĄ:
    -5 jajek
    -150 g cukru
    -80 g mąki tortowej
    -80 g mąki ziemniaczanej
    -50 g gorzkiej czekolady
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE
    -sok z cytryny+ woda+ cukier

    KREM KAJMAKOWY Z GRZEŚKAMI
    -750, ml śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -460 g masy Kajmakowej
    -30 g żelatyny
    -ok. 150 ml wody
    -250 g cukierków w czekoladzie Grześków

    DO POSMAROWANIA BISZKOPTU, POD POSYPKĘ:
    -3 łyżki nutelli

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g czekolady mlecznej
    -100 g czekolady gorzkiej
    -ok. 150 ml śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

3.66 (29 ocen)

Ciasto tortowo- krówkowe z cukierkami grześkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto tortowo- krówkowe z cukierkami Grześkami 1. biszkopt- Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać łopatką. Ale nie długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi biszkopt upiec z tartą czekoladą, domieszaną na sam koniec. Z obu biszkoptów zdrapać skórkę, będzie potrzebna.
  • Ciasto tortowo- krówkowe z cukierkami Grześkami 2. Biszkopt krówkowy, ułożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej. Nasączyć wodą z sokiem i cukrem.
  • Ciasto tortowo- krówkowe z cukierkami Grześkami 3. krem- Najpierw pokroić cukierki w drobną kostkę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serem i Kajmakiem, ubić do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wmieszać łopatką cukierki i krem wylać do blaszki i rozsmarować.
  • Ciasto tortowo- krówkowe z cukierkami Grześkami 4. Przykryć biszkoptem z czekoladą, dołem do góry. Posmarować cienko nutellą, żeby posypka się przykleiła.
  • Ciasto tortowo- krówkowe z cukierkami Grześkami 5. posypka- Zdrapaną skórkę z biszkoptów, jeszcze drobniej rozdrobnić blenderem na piasek. Rozsypać na górę placka.
  • Ciasto tortowo- krówkowe z cukierkami Grześkami 6. polewa- Czekolady roztopić w śmietance, nad parą. Ostudzić do płynnego i przelać do butelki z dziobkiem. Polać ciasto w esy-floresy. Ciasto ponownie schłodzić. Kroić ciepłym nożem.
  • Ciasto tortowo- krówkowe z cukierkami Grześkami 7. Moje imieninowe ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować