Marcepanowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Marcepanowe ciasteczka to doskonała propozycja dla wszystkich ceniących czas i prostotę. Niewątpliwą zaletą tych ciasteczek, jest to, iż smak marcepanu nie dominuje, a stanowi doskonałe uzupełnienie. Marcepanowe ciasteczka u mnie w domu piekę nie tylko przy okazji świąt, ale również bez okazji.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 360 g mąki pszennej
    200 g masła
    120 g cukru pudru
    60 g marcepanu
    10 g proszku do pieczenia
    5 ml aromatu migdałowego
    4 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marcepanowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marcepan kroimy na małe kwadraty. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy marcepan. Mieszamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na około 20 porcji. Z każdej porcji ciasta tworzymy małą kulkę wielkości orzecha włoskiego. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Każdą porcję ciasta spłaszczamy i układamy na blaszce. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Masło Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować