Kruche, Budyniowe Ciasteczka

4.78 (216 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeśli jeszcze nie piekliście budyniowych ciasteczek to żałujcie bo są przepyszne i szybko nadrabiajcie zaległości :D

Przygotowanie ich to pestka, więc spokojnie możecie zaprosić dzieci do pomocy i ciasteczka raz dwa i będą gotowe, tylko uważajcie są tak kruche, że prawie rozpadają się w dłoniach ;)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 blaszki ciastek:



    250 g masła
    80 g cukru pudru
    80 g budyniu waniliowego w proszku (2 opakowania po 40 g)
    250 g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ewentualnie kilka kropel esencji waniliowej
Wystaw ocenę:

4.78 (216 ocen)

Kruche, budyniowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy proszek budyniowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz ewentualnie esencję waniliową.

    2. Całość zagniatamy.

    3. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce, każdą kulkę lekko spłaszczamy i odgniatamy na niej wzorek albo widelcem albo tłuczkiem od mięsa. Postępujemy tak do wykończenia ciasta.



    Ciasteczka pieczemy w 180-190 stop. przez 10-14 minut, pilnujemy aby się nie spiekły bo każdy piekarnik jest inny !



    Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika dajemy im odpocząć z chwilkę zanim je przeniesiemy na kratkę ponieważ są bardzo kruche.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Śmietana Wanilia Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować