Ciasteczka marcepanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marcepan kruszę (najlepiej rękoma lub widelcem) na mniejsze kawałki. Dodaję rozpuszczone i ostudzone masło, sól, jajko i cukier waniliowy i wszystko zagniatam widelcem.
Do masy dodaję proszek do pieczenia i mąkę i mieszam do połączenia się składników.
Mokrymi rękoma formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami pozostawiam przestrzeń, żeby mogły urosnąć.
2.W każde ciastko wciskam na środku kostkę czekolady, a czekoladę przykrywam następnie łyżeczką dżemu.
Ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 15-20 minut.
Wyciągam ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
Ciasteczka marcepanowe gotowe. Smacznego.
Komentarze