Ciasteczka marcepanowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Delikatne, pyszne, miękkie – takie są właśnie ciasteczka marcepanowe.
Ich przygotowanie zajmie Wam chwilkę, a efekt jest pyszniutki.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:
    150 g marcepanu
    50 g rozpuszczonego masła
    1 szczypta soli
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    5czubatych łyżek mąki
    Dodatkowo:
    10 kostek czekolady
    Ulubiony dżem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka marcepanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marcepan kruszę (najlepiej rękoma lub widelcem) na mniejsze kawałki. Dodaję rozpuszczone i ostudzone masło, sól, jajko i cukier waniliowy i wszystko zagniatam widelcem.
    Do masy dodaję proszek do pieczenia i mąkę i mieszam do połączenia się składników.
    Mokrymi rękoma formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami pozostawiam przestrzeń, żeby mogły urosnąć.
  • 2. W każde ciastko wciskam na środku kostkę czekolady, a czekoladę przykrywam następnie łyżeczką dżemu.
    Ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 15-20 minut.
    Wyciągam ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia.
    Ciasteczka marcepanowe gotowe. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Czekolada Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować