kartofelki marcepanowe

  • wyświetlono: 1146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Trochę sentymentalny powrót do smaków dzieciństwa, choć pamiętam, że wtedy przygotowywano ten deser z gotowanych ziemniaków. Ja proponuję kartofelki z prawdziwej masy marcepanowej, którą z łatwością zrobicie sami w domu.

Dorota T
  • 30 porcje
  • 30min

Składniki

1 1/2 szklanki zmielonych migdałów
1 1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 białko
1 łyżka kakao do obtaczania

Sposób przygotowania przepisu:

kartofelki marcepanowe

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz kakao) łączę i wyrabiam na gładką, jednolitą masę. Z masy odrywam kawałki wielkości wiśni i formuję na kształt kartofelków (jeśli wolicie, możecie przygotować kuleczki w bardziej regularnym kształcie, ja lubię, gdy są nieco nierówne). Na każdy uformowany kawałek palcami nanoszę kakao. Odstawiam do lodówki na godzinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

migdałyDesermarcepanWielkanocświętaWigilia i Boże Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

masa marcepanowa

Dodane przez: majka190382

MASA MARCEPANOWA

Prosto się ją robi a duzo smaczniejsza...

marcep

Dodane przez: dusiowa

domowa masa marcepanowa

Kupny marcepan jest naprawdę drogi,...

różyczki marcypanowe

Dodane przez: Bożena1960

Róże marcepanowe

Różyczki zrobione z masy marcepanowej...

Ziemniaczki marcepanowe

Dodane przez: Kinia1984

Ziemniaczki marcepanowe

Gdzieś tam na dnie babcinego zeszytu...

Masa marcepanowa

Dodane przez: Gosia123

Masa marcepanowa

Masę marcepanową używam do ciast...

image-11nc9mj

Dodane przez: KORAL

MARCEPANOWA TRUFLA

Wyśmienita przekąska , nikt się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE