Po obiedzie lubię wypić kawę i zjeść coś na słodko. Te „mini, malinowe” tarty spełniły się w roli deseru doskonale. Jest niestety jeden minus tego przepisu. Tartaletki znikają szybciej niż były przygotowane. Polecam na WALENTYNKI
Składniki:
Ciasto:
• 25 dag maki pszennej,
• 1 kopiata łyżka kakao,
• 15 dag margaryny,
• 8 dag cukru pudru,
• 3 żółtka,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1/5 łyżeczki sody
• 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek
Nadzienie:
• 250 ml śmietanki 30%,
• 250 g serka mascarpone,
• 3,5 łyżeczki żelatyny,
• ¾ litry malin,
• 3 łyżki cukru pudru (można więcej, cukier dajemy wg uznania)
Dodatkowo:
• Kilka malin do dekoracji,
• ¼ opakowania czerwonej galaretki ,
• 0,5 szklanki malinowego soku
Malinowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z kakao. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki.
Wylepione babeczki pieczemy około 15 minut w 180°C.
Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.
2.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy.
Maliny miksujemy i przecedzamy przez sitko, by usunąć pestki.
Śmietankę ubijamy. Następnie dokładamy do niej serek. W dalszej kolejności cukier, otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Dokładnie miksujemy.
Ostudzone babeczki napełniamy tężejącą malinową śmietanką. Odstawiamy do zastygnięcia.
3.Między czasie galaretkę rozpuszczamy w gotującym soku malinowym. Odstawiamy do ostygnięcia.
Za pomocą łyżeczki delikatnie nanosimy tężejąca galaretkę na zastygnięte babeczki. Ponownie odstawiamy do chłodu, by galaretka zastygła.
Komentarze