● 300 g maki + do posypania stolnicy
● 170 g masła
● szczypta soli
● 4 łyżki cukru pudru
● łyżeczka proszku do pieczenia
● jajko
● łyżka zimnego mleka
● 100 g serka homogenizowanego
● 100 g ubitej ze śmietan-fiksem śmietany
● 50 g cukru pudru
● 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
● winogrona, borówki, czerwone porzeczki
● galaretka, np. cytrynowa
Sposób przygotowania przepisu:
Owocowe tartaletki
1.
Masło kroimy w kostkę i odstawiamy na kwadrans. Przesiana mąkę z proszkiem wyrabiamy z masłem, solą, cukrem pudrem i jajkiem. Dodajemy mleko i ponownie wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą. Chłodzimy 2 godziny.
2.
Ciasto rozwałkowujemy na gr. 4 mm. Wycinamy kółka i dokładnie wyklejamy foremki. Widelcem nakłuwamy spód ciasta. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 °C, studzimy.
3.
Serek i śmietanę mieszamy z cukrem i skórka. Kremem wypełniamy tartaletki, dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy.
PPWS_06-2015
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze