Malinowe tartaletki pod kremową pierzynką

0 (0 ocen)

Deser robi się szybko i bardzo przyjemnie. Równie przyjemnie się go je, aż rozpływa się w ustach. Krem malinowy z nutką słodyczy "kremowej pierzynki". Naprawdę polecam!

Składniki:

  • ciasto:
    - 250 g mąki,
    - 1/2 szklanki cukru pudru,
    - 125 g masła,
    - 1 jajko,
    - 1 płaska łyżka jogurtu,
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego,
    - szczypta soli,
    krem malinowy plus malinowa polewa:
    - 500 g malin,
    - 4-5 łyżeczek żelatyny i 6 łyżek wody,
    - 11 łyżek cukru,
    - 2 łyżki soku z cytryny,
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    - 2 łyżeczki wody,
    - 500 g serka waniliowego,
    krem z białej czekolady
    - 250 g serka waniliowego,
    - 150 g białej czekolady plus kilka kostek do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Malinowe tartaletki pod kremową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól, jajko, jogurt, cukier waniliowy i masło. Wyrabiamy ciasto i wykładamy cienko foremki (posmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Można jeszcze nakłuć ciasto widelcem. Mi wyszło 10 tartaletek. Korzystałam z 8 - centymetrowych foremek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 - 20 minut.
  • 2. Krem malinowy:
    Maliny wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i 2 łyżeczki wody. Mieszamy całość, zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 6 łyżkach wody i mieszamy. Dzielimy na dwie części. Odstawiamy do ostygnięcia. Potem miksujemy serek waniliowy i dodajemy pierwszą część tężejącej masy malinowej. Odstawiamy do lodówki.
  • 3. Krem z białej czekolady:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek miksujemy. Następnie dodajemy do niego płynną, ale nie gorącą czekoladę. Dokładnie miksujemy. Odstawiamy do lodówki.
  • 4. Wykończenie:
    Kruche ciasto wyjmujemy z foremek. Nakładamy najpierw krem malinowy mniej więcej po tyle samo na każdą tartaletkę. To samo robimy z kremem z białej czekolady. Następnie polewamy drugą częścią masy malinowej. Dekorujemy pokruszoną białą czekoladą. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować