Czekoladowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie suche składniki przełożyć do miski i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, olej i płynną czekoladę. Foremki do tartaletek posmarować tłuszczem i posypać mąką. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Piec ok 15 minut w 180st. Ostudzić.
2.Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać płynną czekoladę i ew. kakao, dokładnie utrzeć.
3.Dekoracja: Czekolady osobno rozpuścić w kąpieli wodnej. Do specjalnej formy do robienia czekoladowych ozdób porozlewać część czekolady. Resztę rozprowadzić na płaskiej szklanej lub metalowej powierzchni, wstawić do lodówki. Gdy zastygnie, czekoladowe ozdoby wyjąć z formy a z rozlanej czekolady zeskrobać wiórki nożem.
4.Babeczki udekorować kremem i ozdobami z czekolady.
Porady
Z podanego przepisu na ciasta można upiec tradycyjne babeczki.
Komentarze