Czekoladowe tartaletki

0 (0 ocen)

Wielka gratka dla miłośników czekolady, w sam raz do kawy.

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3/4 szkl cukru trzcinowego
    2 łyżki kakao
    tabl. gorzkiej/deserowej czekolady
    2 jajka
    szkl mleka
    6 łyżek oleju

    Masa:
    kostka miękkiego masła
    2 tabl czekolady deserowej
    ew. łyżka kakao

    Dekoracja:
    czekolada gorzka
    czekolada biała

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowe tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie suche składniki przełożyć do miski i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, olej i płynną czekoladę. Foremki do tartaletek posmarować tłuszczem i posypać mąką. Nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Piec ok 15 minut w 180st. Ostudzić.
  • 2. Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać płynną czekoladę i ew. kakao, dokładnie utrzeć.
  • Wgłębienia formy napełnić czekoladą 3. Dekoracja: Czekolady osobno rozpuścić w kąpieli wodnej. Do specjalnej formy do robienia czekoladowych ozdób porozlewać część czekolady. Resztę rozprowadzić na płaskiej szklanej lub metalowej powierzchni, wstawić do lodówki. Gdy zastygnie, czekoladowe ozdoby wyjąć z formy a z rozlanej czekolady zeskrobać wiórki nożem.
  • 4. Babeczki udekorować kremem i ozdobami z czekolady.

Porady

Z podanego przepisu na ciasta można upiec tradycyjne babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa Masa maślana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować