Malinowa chmurka

  • wyświetlono: 4091 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto z malinami i chrupiącą bezą do kawki.

danusia19671
  • 20 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 g cukru pudru
100 g masła
1/2 opak cukru wanilinowego
3 żółtka
Malinowa galaretka:
500 g malin
3 malinowe galaretki
3,5 szklanki wrzącej wody
Krem:
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 30%
cukier wanilinowy
Beza:
3/4 szklanki cukru
3 -białka jaj
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g płatków migdałów

Sposób przygotowania przepisu:

Malinowa chmurka

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesypać do miski.
    Następnie dodać pokrojone zimne masło i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, przełożyć do foliowej torebki, schłodzić w lodówce przez ok. 1,5 godz.
    Blachę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23 x 33 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, wyłożyć do blachy, nakłuć widelcem.
    Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 190 ºC przez około 15 - 20 minut.
    Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
  • 2. Malinowa galaretka:
    Maliny opłukać, osączyć na sicie.
    Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wymieszać z malinami, odstawić do lekkiego stężenia.
    Po tym czasie wyłożyć galaretki z malinami na ciasto włożyć do lodówki.
  • 3. Beza:
    Blachę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem, wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć papierem.
    Białka jaj ubić na sztywno, następnie po trochu wsypując cukier, dalej ubijać.
    Piana jak będzie ubita, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, ostrożnie wymieszać.
    Wyłożyć pianę na papier do pieczenia i posypać ją płatkami migdałowymi.
    Piec przez 60 minut w 140 stop.
  • 4. Krem:
    Żelatynę zalać niewielką ilością wody, podgrzać na lekkim ogniu do rozpuszczenia.
    Ciepłą, ale nie gorąco żelatynę dodać do zmiksowanej chłodnej śmietany z pozostałymi składnikami, zmiksować.
    Wyłożyć krem na malinową galaretkę, a na krem wystudzoną bezę.
    Odstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bezaDeserciastaWielkanocowoceboże narodzenieimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa chmurka

Dodane przez: Agusia_00123

Malinowa chmurka

Świetne na wszelakie przyjęcia.

ciasto

Dodane przez: goshia

Ciasto malinowa chmurka

Ciasto którym wszyscy będą zachwyceni

malinowa chmurka

Dodane przez: smaki-katriny

Ciasto Malinowa chmurka

Składa się z wspaniale współgrających...

Malinowa chmurka

Dodane przez: theresita3

Ciasto Malinowa chmurka

Idealne na przyjęcie . Rozkosz...

Malinowa chmurka stracciatella

Dodane przez: anamarisworld

Malinowa chmurka stracciatella

Malinowa chmurka to cudowne, lekkie...

Ciasto Malinowa Chmurka

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Malinowa Chmurka

To ciasto podbiło moje serce dawno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE