Malinowa Chmurka

  • wyświetlono: 1621 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto, robi wrażenie na wszystkich, tak smakowo jak wizualnie.

rene70
  • 24 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 24cmx34cm:

Ciasto kruche:
-150g mąki
-100g masła
-30g cukru pudru
-3 żółtka
-kilka kropel olejku waniliowego
-pół łyżeczki proszku do pieczenia



Galaretka z malinami:
-3 malinowe galaretki
-1litr wrzątku
-500g mrożonych malin

Krem śmietanowy z mascarpone:
-500ml śmietanki 30%
-250g serka mascarpone
-4 duże łyżki cukru pudru (ilość do smaku)
-laska wanilii
-opcjonalnie 2 śmietanfixy, ja dałam bo śmietanka 30% może być za "lekka"

Beza:
-3 białka
-150g drobnego cukru
-2 małe łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobia)
-szczypta soli
-3 duże łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Malinowa Chmurka

  • maliny i galaretka1. Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, formujemy kulę, wkładamy do woreczka i na godzinę do lodówki, po tym czasie wałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i jeszcze na pół godziny wkładamy do lodówki, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciasto pieczemy na złoty kolor przez 15-20 minut, studzimy.
    Galaretki rozrabiamy w 1 litrze wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia,
    wrzucamy zamrożone maliny i delikatnie mieszamy, proces tężenia to jakieś 15-25 minut, warto mieć to na uwadze i zacząć robić galaretkę jak już ciasto będzie ostudzone. Tężejącą galaretkę wykładamy na zimne ciasto, ormujemy równo i wkładamy do lodówki.
    Jeśli chcemy podać ciasto w ten sam dzień robimy kolejne kroki, jeśli na następny radziłabym masę kremową i bezę zrobić na ok 2 godziny przed podaniem ciasta na stół. To ważna uwaga ponieważ beza przez noc trochę zmięknie i trudniej będzie ją pokroić.
    Bierzemy się za masę, dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, cukier wymieszany ze śmietanfixem i wanilią wsypujemy powoli do ubitej śmietany, na koniec dodajemy serek mascarpone i króciutko mieszamy na średnich obrotach, wykładamy masę na warstwę z galaretki, formujemy równo i wkładamy do lodówki.
  • beza z migdalami2. Białka na bezę ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier, nadal ubijamy, dodajemy sól i na koniec mąkę ziemniaczaną, jeszcze chwilę ubijamy, wykładamy masę bezową na taką sam blaszkę jak ciasto, można odrysować na papierze jak nie mamy drugiej blaszki bo przecież na blaszce nadal jest ciasto w lodówce :), posypujemy płatkami z migdałów i wkładamy bezę do zimnego piekarnika ustawiając na 130 stopni termoobieg, "suszymy" bezę przez 65-75 minut.
  • złożone ciasto3. Po tym czasie wyciągamy bezę i studzimy, wystudzoną układamy na masie śmietanowej i możemy już podawać przepyszne ciasto na stół :)
    Smacznego :) po szczególowy opis zapraszam na blog http://wypiekirene.blogspot.com/2019/05/malinowa-chmurka.html#more

Porady

Warto zacząć robić ciasto rano ponieważ im dłużej stoi w lodowce tym beza bardziej mięknie i trudno jest pokroić, na bezę warto wziąć jajka średniej wielkości, do bezy najlepszy będzie drobny cukier do wypieków, zamiast olejku waniliowego można użyć prawdziwej wanilii, śmietana powinna być dobrze schłodzona, ciasto należy zjeść do 3 dni o ile tyle wytrzyma :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkabezaMalinyciasto kruchesmietankamalinowa chmurka

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa chmurka

Dodane przez: rzelkazag

Malinowa chmurka

Ciasto ma w sobie to "coś". Wspaniale...

Malinowa chmurka

Dodane przez: theresita3

Ciasto Malinowa chmurka

Idealne na przyjęcie . Rozkosz...

malinowa chmurka

Dodane przez: Proximaania

MALINOWA CHMURKA POTRÓJNIE MALINOWA

pyszne malinowe ciasto dla całej...

Malinowa chmurka stracciatella

Dodane przez: anamarisworld

Malinowa chmurka stracciatella

Malinowa chmurka to cudowne, lekkie...

Ciasto Malinowa Chmurka

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto Malinowa Chmurka

Delikatne, lekkie jak chmurka i...

malinowa chmurka

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Malinowa chmurka

Składa się z wspaniale współgrających...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.