Nigdy nie przepadałem za rydzami, jednak od nienawiści przeszedłem do miłości. Do tego stopnia, że tej jesieni nie miałem ochoty na prawdziwki, tylko na rydze właśnie.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- 200 g makaronu świderków
- kilka średnich rydzy
- oscypek lub inny ser wędzony
- 1 mała cebula
- śmietana 18%
- masło
- sól, pieprz
Jesienny makaron świderki z rydzami i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rydze dokładnie oczyszczamy i obgotowujemy przez kilka minut w wodzie. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2.Drobno posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym maśle. Gdy osiągnie lekko złoty kolor, dodajemy pokrojone w paski rydze. Całość smażymy, aż te się zarumienią. Zmniejszamy ogień, dodajemy kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i kilka łyżek gęstej śmietany. Należy uważać, aby śmietana się nie zważyła. Całość gotujemy na małym ogniu aż sos osiągnie kremową konsystencję.
3.Doprawiamy pieprzem i solą i dodajemy ugotowany makaron. Całość posypujemy startym lub pokrojonym w cienkie plasterki oscypkiem.
Komentarze