Jesienny makaron świderki z rydzami i oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nigdy nie przepadałem za rydzami, jednak od nienawiści przeszedłem do miłości. Do tego stopnia, że tej jesieni nie miałem ochoty na prawdziwki, tylko na rydze właśnie.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 200 g makaronu świderków
    - kilka średnich rydzy
    - oscypek lub inny ser wędzony
    - 1 mała cebula
    - śmietana 18%
    - masło
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jesienny makaron świderki z rydzami i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rydze dokładnie oczyszczamy i obgotowujemy przez kilka minut w wodzie. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Drobno posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym maśle. Gdy osiągnie lekko złoty kolor, dodajemy pokrojone w paski rydze. Całość smażymy, aż te się zarumienią. Zmniejszamy ogień, dodajemy kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i kilka łyżek gęstej śmietany. Należy uważać, aby śmietana się nie zważyła. Całość gotujemy na małym ogniu aż sos osiągnie kremową konsystencję.
  • 3. Doprawiamy pieprzem i solą i dodajemy ugotowany makaron. Całość posypujemy startym lub pokrojonym w cienkie plasterki oscypkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron Oscypek Rydze Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować