Chrupiące smażone tofu z sezamem

4.48 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tofu to wegetariański substytut białka, który może być jędrny lub kremowy. Korzyści zdrowotne są liczne, a sposoby, w jakie można je przygotować, są niezliczone. Dziś proponuję pyszne chrupiące kąski do podania z ulubionymi sosami. Mogą być podawane jako samodzielna przekąska lub dodatek do większego dania.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kostka tofu naturalnego (ok.250 g)
    -2 łyżki mąki pszennej (lub innej)
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki sezamu
    -1/2 łyżki soli
    -1/2 łyżeczki cukru
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Przekąski

Chrupiące smażone tofu z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tofu wyjąć z opakowania, przycisnąć małym talerzykiem by pozbyć się nadmiaru płynu. Pokroić w kostkę ok 1,5 x 1,5cm.
    Na patelnię wlać olej na grubość minimum 1cm.
    W głębokim talerzu wymieszać mąki, sól, cukier i sezam. W tak powstałej mieszance dobrze obtaczać kostki tofu. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto.
    Podawać ze słodkim tajskim sosem chilli, tajskim orzechowym lub sojowym.

Porady

Ważne jest, by smażone tofu podawać gorące - gdy zaczyna stygnąć wraz z utratą temperatury traci na chrupkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam Sos sojowy Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować