Łosoś w papilotach w słodkim sosie chilli z ryżem i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik do 200st. W miseczce przygotowujemy sos do ryby - mieszamy słodki sos chilli z sosem sojowym, imbirem, pieprzem i pokrojoną cebulką. Kawałek folii aluminiowej (ok 2.5x długości ryby) smarujemy olejem, wykładamy porcję łososia i polewamy przygotowanym sosem. Zawijamy szczelnie rybę w folię z każdej strony i wkładamy do piekarnika na 25min.
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu i przygotowujemy fasolkę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy ok 4 łyżek. W miseczce rozbijamy 4 jajka. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulkę ze szczypiorem i po chwili dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy. Ryż zalewamy jajkami i mieszamy dopóki jajka się nie zetną.
Gotujemy fasolkę szparagową przez ok 5 min w osolonej wodzie i podajemy.
Komentarze