Łosoś w papilotach w słodkim sosie chilli z ryżem i fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Łosoś w orientalnym stylu. Zasmakuje nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią łososia. Słodki, lekko pikantny, rozpływający się z ustach. Pyszny!

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • • Łosoś ok 250g na porcję
    • Słodki sos chilli ok. 3 łyżek
    • Sos sojowy ciemny ok. 1 łyżki
    • Cebulka sałatkowa 3szt
    • Imbir świeży lub puree 1/4 łyżeczki
    • Ryż biały 2 torebki lub ok 200g
    • Jajka 4szt.
    • Fasolka szparagowa zielona
    • Olej rzepakowy
    • Sól
    • Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś w papilotach w słodkim sosie chilli z ryżem i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200st. W miseczce przygotowujemy sos do ryby - mieszamy słodki sos chilli z sosem sojowym, imbirem, pieprzem i pokrojoną cebulką. Kawałek folii aluminiowej (ok 2.5x długości ryby) smarujemy olejem, wykładamy porcję łososia i polewamy przygotowanym sosem. Zawijamy szczelnie rybę w folię z każdej strony i wkładamy do piekarnika na 25min.
    Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu i przygotowujemy fasolkę.
    Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy ok 4 łyżek. W miseczce rozbijamy 4 jajka. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulkę ze szczypiorem i po chwili dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy. Ryż zalewamy jajkami i mieszamy dopóki jajka się nie zetną.
    Gotujemy fasolkę szparagową przez ok 5 min w osolonej wodzie i podajemy.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować