Udka w słodkim sosie chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Myjemy i osuszamy mięso. Na blasze lub w dużej formie do pieczenia przyprawiamy mięso solą, paprykami i sporą ilością majeranku, dodajemy oliwę i wcieramy przyprawy w kurczaka. Jeśli mamy czas, możemy je marynować przez około godzinę. 1
2.Ziemniaki kroimy w kawałki 2x2cm, dorzucamy do kurczaka i solimy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
3.Pieczemy w sumie około godziny, po 20 minutach warto zajrzeć do kurczaka, gdy się przyrumieni z jednej strony obracamy go. Co jakiś czas mieszamy ziemniaki, żeby się przyrumieniły równomiernie.
4.5 minut przed końcem pieczenia kurczaka smarujemy sosem chilli rozcieńczonym odrobiną wody. Warto to powtórzyć 3 razy obracając kurczaka. Podczas ostatniego smarowania można też pociągnąć ziemniaki, które nabiorą fajnego, słodkawego posmaku.
Komentarze