Łosoś z warzywami pieczony w papilotach

4.5 (172 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam łososia w każdej postaci. To jedna z moich ulubionych odsłon tej ryby.

  • 40 min

Składniki:

  • Ryba:
    300 g fileta z łososia ze skórą
    1/2 łyżki oleju rzepakowego
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżka soku z limonki
    Warzywa:
    1/2 średniej cukinii
    1/2 małej papryki czerwonej
    1/2 małej papryki żółtej
    8 pomidorów koktajlowych
    1/4 małej cebuli czerwonej
    kilka gałązek tymianku
    1/2 łyżki oleju rzepakowego
    sól

Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś z warzywami pieczony w papilotach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płat łososia podzielić na dwie części. Skropić sokiem z limonki, posmarować olejem, posypać solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut. Cukinię pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka, papryki w paski. Warzywa przełożyć do miski, skropić olejem i lekko posolić. Na dwóch arkuszach papieru do zapiekania ułożyć cukinię, papryki, cebulę, pomidorki oraz gałązki tymianku. Na warzywach położyć łososia. Papier zwinąć w rulon i związać końce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. Podawać z ryżem gotowanym z dodatkiem kurkumy.

Porady

Czas pieczenia należy dostosować do swojego piernika. Nie należy piec łososia zbyt długo, ponieważ łatwo go przesuszyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować