Uwielbiam łososia w każdej postaci. To jedna z moich ulubionych odsłon tej ryby.
40 min
Składniki:
Ryba:
300 g fileta z łososia ze skórą
1/2 łyżki oleju rzepakowego
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka soku z limonki
Warzywa:
1/2 średniej cukinii
1/2 małej papryki czerwonej
1/2 małej papryki żółtej
8 pomidorów koktajlowych
1/4 małej cebuli czerwonej
kilka gałązek tymianku
1/2 łyżki oleju rzepakowego
sól
Łosoś z warzywami pieczony w papilotach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płat łososia podzielić na dwie części. Skropić sokiem z limonki, posmarować olejem, posypać solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut. Cukinię pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka, papryki w paski. Warzywa przełożyć do miski, skropić olejem i lekko posolić. Na dwóch arkuszach papieru do zapiekania ułożyć cukinię, papryki, cebulę, pomidorki oraz gałązki tymianku. Na warzywach położyć łososia. Papier zwinąć w rulon i związać końce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-25 minut. Podawać z ryżem gotowanym z dodatkiem kurkumy.
Porady
Czas pieczenia należy dostosować do swojego piernika. Nie należy piec łososia zbyt długo, ponieważ łatwo go przesuszyć.
Komentarze