Risotto z kurczakiem, bakłażanem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kolejna propozycja z kuchni włoskiej - Risotto z kurczakiem, bakłażanem i pomidorami. Nie ma tu mascarpone, więc kaloryczność troszkę spada :)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • Ryż Arborio 200-250g
    • Filety z kurczaka 2szt.
    • Wino białe 100-150ml
    • Bulion warzywny lub drobiowy ok. 500ml
    • Cebula czerwona 1/2 szt.
    • Bakłażan 1/2szt.
    • Pomidory 2szt.
    • Parmezan
    • Oliwa z oliwek
    • Sól
    • Pieprz
    • Czosnek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kurczakiem, bakłażanem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i smażymy. Bakłażan kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem, kiedy skórka zacznie odchodzić wyciągamy z wody i obieramy. Pozbywamy się pestek i fileciki kroimy w kostkę.
    Rozgrzewamy oliwę z oliwek na głębokiej patelni. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Po chwili dodajemy ryż Arborio i mieszamy całość. Dolewamy wino i mieszamy od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie wino, wlewamy porcję bulionu. Często mieszamy. Czekamy około 5 minut i dodajemy bakłażan. Dolewamy kolejną małą porcję bulionu, kurczaka, oraz pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżo tartym parmezanem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Kurczak Parmezan Pomidor Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować