Risotto z kurczakiem, bakłażanem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i smażymy. Bakłażan kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem, kiedy skórka zacznie odchodzić wyciągamy z wody i obieramy. Pozbywamy się pestek i fileciki kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na głębokiej patelni. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Po chwili dodajemy ryż Arborio i mieszamy całość. Dolewamy wino i mieszamy od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie wino, wlewamy porcję bulionu. Często mieszamy. Czekamy około 5 minut i dodajemy bakłażan. Dolewamy kolejną małą porcję bulionu, kurczaka, oraz pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżo tartym parmezanem.
Smacznego
Komentarze