Leśny Rumtopf

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Leśny smak lata zaklęty w słoiku. ;)

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 500 g pięknych malin
    500 g jeżyn
    500 g jagód lub borówek
    8 moreli
    400 g cukru
    400 ml rumu
    duży słoik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Leśny rumtopf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego, umytego i wyparzonego słoika wsypujemy maliny, zasypujemy je 100 g cukru oraz zalewamy setką rumu.

    Następnie układamy jeżyny, ponownie zasypujemy cukrem i zalewamy pirackim rumem.

    Kolejna warstwa to pyszne jagody oraz połówki moreli (pestki koniecznie usuwamy).

    Całość uzupełniamy cukrem i rumem. Mocno zakręcamy.

    Nalewkę zostawiamy przez tydzień w nasłonecznionym miejscu (co teraz nie jest trudne. ;)), po siedmiu dniach wynosimy je do ciemnego i chłodnego miejsca.

    W grudniu pokażę jak wygląda lato zaklęte w słoikach. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Jeżyny Maliny Owoce Rum

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować