1.BISZKOPT (forma 30x18) - białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać kakao i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Wystudzić. Przekroić na 2 części.
2.MASA JEŻYNOWA - jeżyny zmiksować na gładką masę, dodać cukier puder i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody i dodać do musu jeżynowego. Wymieszać.
Śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie stopniowo dodawać jogurt. Na koniec połączyć z musem jeżynowym. Wyłożyć na jedną część ciasta i schłodzić. Gdy masa zacznie sztywnieć przykryć ją drugą częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki do zupełnego stężenia masy.
3.ŚMIETANKOWA PIERZYNKA - śmietanę 30 ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder i usztywniacz.
Połowę ubitej śmietany wyłożyć na biszkopt, a na niej resztą śmietany przy pomocy szprycy wyciskać "esy-floresy" .
Na koniec polać delikatnie sosem malinowym. Odstawić do stężenia.
Porady
Mus jeżynowy można przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki od musu.
Cukru należy dodać wedle uznania i kwaskowości owoców.
Komentarze