Leśny puch

4.5 (167 ocen)

Delikatny biszkopt kakaowo-jeżynowy pod pierzynką z bitej śmietany i sosu malinowego.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 4 łyżki cukru
    - 5 łyżek mąki
    - 2 łyżki kakao
    - niepełna łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jeżynowa:
    - 25 dag jeżyn
    - 5-6 łyżek cukru pudru
    - 400 ml śmietany 30 %
    - 250 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 3 łyżeczki żelatyny

    Masa śmietankowa:
    - 330 ml śmietany 30 %
    - 1 śmietan-fix
    - 2-3 łyżki cukru pudru

    - 1/2 szkl. świeżych malin
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Leśny puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT (forma 30x18) - białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać kakao i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.
    Wystudzić. Przekroić na 2 części.
  • 2. MASA JEŻYNOWA - jeżyny zmiksować na gładką masę, dodać cukier puder i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody i dodać do musu jeżynowego. Wymieszać.
    Śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie stopniowo dodawać jogurt. Na koniec połączyć z musem jeżynowym. Wyłożyć na jedną część ciasta i schłodzić. Gdy masa zacznie sztywnieć przykryć ją drugą częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki do zupełnego stężenia masy.
  • 3. ŚMIETANKOWA PIERZYNKA - śmietanę 30 ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder i usztywniacz.
    Połowę ubitej śmietany wyłożyć na biszkopt, a na niej resztą śmietany przy pomocy szprycy wyciskać "esy-floresy" .
    Na koniec polać delikatnie sosem malinowym. Odstawić do stężenia.

Porady

Mus jeżynowy można przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki od musu. Cukru należy dodać wedle uznania i kwaskowości owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jeżyny Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.95 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto "Cytrynowy puch"

4.5 (170 ocen)

Cytrynowy puch

To może cię zainteresować