Leśny mech z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
2.Szpinak rozmrozić, delikatnie odsączyć z nadmiaru płynu, zblendować z odrobiną oleju na gładką masę.
3.Jajka wraz z cukrami zmiksować na puszysty jasny krem.
4.Dodać olej i szpinak nadal miksując na niskich obrotach.
5.Na koniec dodać mąkę, zmiksować do połączenia składników.
6.Ciasto przełożyć do formy 24x24 cm, wyrównać wierzch.
7.Piec około 30 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
8.Ciasto wystudzić, ściąć wierzch.
9.Wierzch pokruszyć i odłożyć na bok.
10.Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzątku, rozmieszać, odstawić do wystudzenia.
11.Mrożone maliny podgrzać z rondelku, wymieszać z galaretką, odstawić do stężenia.
12.Lekko tężejącą galaretkę z malinami wyłożyć na szpinakowy spód. Schłodzić.
13.Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na gładki krem. Pod koniec dodać napęczniałą , a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatynę. Połączyć.
Komentarze