Tort leśny mech

4.5 (170 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Tort leśny mech to bogactwo darów jesieni: malin, jeżyn i grzybów :). Zapraszam na to pyszne grzybobranie :)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 670 g mrożonego szpinaku
    - 1,5 szklanki cukru
    - 4duże jajka
    - 1,5 szklanki oleju
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    - 800 ml śmietanki 36%
    - 250 g serka mascarpone
    - 4 łyżki cukru pudru
    - zielony barwnik spożywczy w proszku (opcjonalnie)

    Dodatkowo:
    - 400g dżemu malinowego
    - 250g świeżych malin
    - 250g świeżych jeżyn
    - ok. 9-10 biszkoptów okrągłych

    Dekoracja - grzybki:
    - ok.5-6 biszkoptów podłużnych (lepiej przygotować więcej, ponieważ łatwo się łamią podczas przekrawania na pół)
    - 75 g gorzkiej czekolady
    - 5 łyżek mleka
    - 1 łyżeczka masła
    - 2 łyżeczki cukru pudru
    - 1 białko
    - cukier puder (można pominąć)
    - czerwony barwnik
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Leśny mech Torty Desery

Tort leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitku dociskając go łyżką tak, aby pozbyć się nadmiaru wody i soku. Tak przygotowany szpinak rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Im szpinak będzie bardziej rozdrobniony, tym ciasto zyska piękny, jednolity kolor.
    Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
    Olej łączymy z masą szpinakową i dokładnie mieszamy. Dodajemy do zmiksowanych składników. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i wsypujemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem (na samym dnie). Pieczemy w temp. 180 stopni ok.1-1,5h (do suchego patyczka).
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i mieszamy. Krem dzielimy na 3 części. Do części, którą wykorzystamy na samym końcu (do smarowania boków tortu) można opcjonalnie dodać zielony barwnik. Dzięki temu prześwitujący spod szpinaku krem nie będzie widoczny. Ja użyłam barwnika dla pewności, aby tort dobrze prezentował się pod względem wizualnym. Natomiast okruszków do obsypania jest tak dużo, że spokojnie wystarczy do pokrycia wszystkich „prześwitów” i można wówczas pominąć barwnik.
  • 3. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Spodni blat kładziemy na tortownicy, smarujemy 1/3 kremu. Dodajemy maliny i jeżyny. Na wierzch wykładamy dżem malinowy i przykrywamy drugim blatem. Ponownie smarujemy go śmietaną i obsypujemy owocami lekko je dociskając. Ostatnią częścią kremu smarujemy boki tortu. Pozostały 3 blat rozdrabniamy na okruszki, którymi obsypujemy wierzch i boki ciasta. Aby okruszki dobrze trzymały się boków dociskamy je nożem. Tort odstawiamy do lodówki.
  • 4. Białko jaja miksujemy z cukrem pudrem. Odkładamy część lukru do osobnej miseczki. Resztę barwimy czerwonym barwnikiem. W razie potrzeby dodajemy większą ilość cukru, tak aby był dosyć gęsty. Zanurzamy w nim biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do wyschnięcia. Następnie za pomocą wykałaczki zamoczonej w lukrze malujemy kropki na kapeluszach muchomorów.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder, mleko i masło. Zanurzamy biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do wyschnięcia.

    Podłużne biszkopty rozkrawamy na pół. Posłużą nam jako nóżki do grzybków.

    Białym lukrem smarujemy kapelusze od spodniej strony i przyklejamy nóżki. Pozostawiamy do wyschnięcia.

    Przed podaniem tort dekorujemy grzybkami.

Porady

Aby ułatwić sobie pracę, warto grzybki przygotować wcześniej (w szczelnie zamkniętym pudełku dobrze przechowają się nawet parę dni).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować