Lebioda - łoboda

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Potrawa pochodzi z dawnej kuchni pod Lubelskich wiosek kiedy była bieda a lebioda jest po prostu chwastem dostępnym wszędzie.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 10 l świeżo zerwanej młodej lebiody
    100 g słoniny
    1 cebula
    garść szczypiorku
    sól
    pieprz
    1,5 szkl mleka
    450 ml śmietany
    2 łyżki mąki
    koperek
    jajka na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jarzynka

Lebioda - łoboda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lebiodę wypłukać w 2-3 wodach i wrzucić na wrzątek. Pogotować ok 5 min i odcedzić.
    Włożyć do garnka i pociąć nożem lub jak ja to robię (dwoma nożami skierowanymi do siebie ostrzami tnę jak nożycami)
    Podlać mlekiem i wstawić na wolny ogień. W tym czasie skroić słoninkę i wytopić na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i przyrumienić.
    Dodać tłuszcz ze skwarkami i cebulą do lebiody dodać też posiekany szczypiorek i gotować ok 10 min od czasu do czasu mieszając.
    Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i doprawić do smaku.
    Posypać koperkiem, podawać z jajkiem na twardo i pieczywem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować