Łoboda - lebioda

4.5 (189 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Potrawa pochodzi z dawnej kuchni pod Lubelskich wiosek kiedy była bieda a gorczyca jest po prostu chwastem dostępnym wszędzie. Smakuje wspaniale.. Można w ten sposób przyrządzać szpinak.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeżo zerwana młoda lebioda: 10 litrów
    - słonina: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - szczypiorek pokrojony: 3 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 3 szczypty
    - mleko: 1.5 szklanki
    - śmietana gęsta, kwaśna 18%: 450 mililitrów
    - mąka: 2 łyżki
    - koperek: 1 łyżka
    - jajka gotowane na twardo: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Łoboda - lebioda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lebiodę wypłukać w 2-3 wodach i wrzucić na wrzątek. Pogotować ok 5 min i odcedzić.
    Włożyć do garnka i pociąć nożem lub jak ja to robię (dwoma nożami skierowanymi do siebie ostrzami tnę jak nożycami)
    Podlać mlekiem i wstawić na wolny ogień. W tym czasie skroić słoninkę i wytopić na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i przyrumienić.
    Dodać tłuszcz ze skwarkami i cebulą do gorczycy dodać też posiekany szczypiorek i gotować ok 10 min od czasu do czasu mieszając.
    Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i doprawić do smaku.
    Posypać koperkiem, podawać z jajkiem na twardo i pieczywem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować