Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami

  • wyświetlono: 3186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo pyszną lazanię. Lubicie? Ja uwielbiam. A napiszę Wam tak szczerze, że taka pyszna mi wyszła, pachnąca i sycąca, zróbcie na obiad, bardzo polecam.

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

50 dag fileta z kurczaka
50 dag pieczarek
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz czarny mielony o smaku
papryka słodka mielona do smaku
zioła prowansalskie według uznania
pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
olej do smażenia
40-50 dag makaronu lazanii
40 dag sera mozzarella ( w kostce )
masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami

  • 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
  • 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy mięso i również przesmażamy cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu, na koniec sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
  • 3. W tym czasie gdy sos się dusi na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy je do miękkości i lekkiego zrumienienia. Lekko solimy i przekładamy do sosu, dokładnie mieszamy.
  • 4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 6. Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i ser, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos i ser.
  • 7. Lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsosermakaronKurczakser żółtyfilet z kurczakadróbkuchnia włoskaobiaddanieLazaniadomowy obiadz mięsemsycący obiaddomowa Lazaniaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Schab faszerowany filetem z kurczaka i suszonymi pomidorami

Dodane przez: juchab

Schab faszerowany filetem z kurczaka i suszonymi...

Pyszny aromatyczny schabik z niespodzianką...

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Dodane przez: Goszka

Klasyczna lazania z mięsem mielonym

Lazania - lasagne, to nic innego...

Kanapki z grilla z filetem z kurczaka i sosem

Dodane przez: BABECZKA 35

Kanapki z grilla z filetem z kurczaka i sosem

Taki pyszny obiad przygotowałyśmy...

kotlety  z piersi kurczaka i cukini

Dodane przez: Bożena Z.

Kotlety z filetem i cukinią

Pulchne , wilgotne kolteciki z...

Placuszki z kurczaka z serem i pieczarkami

Dodane przez: quchniakaroli

Placuszki z kurczaka z serem i pieczarkami.

Pyszne placuszki z kurczaka, znikają...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE