Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo pyszną lazanię. Lubicie? Ja uwielbiam. A napiszę Wam tak szczerze, że taka pyszna mi wyszła, pachnąca i sycąca, zróbcie na obiad, bardzo polecam.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
50 dag fileta z kurczaka
50 dag pieczarek
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz czarny mielony o smaku
papryka słodka mielona do smaku
zioła prowansalskie według uznania
pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
olej do smażenia
40-50 dag makaronu lazanii
40 dag sera mozzarella ( w kostce )
masło do posmarowania formy
Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
2.W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy mięso i również przesmażamy cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu, na koniec sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
3.W tym czasie gdy sos się dusi na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy je do miękkości i lekkiego zrumienienia. Lekko solimy i przekładamy do sosu, dokładnie mieszamy.
4.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
6.Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i ser, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos i ser.
7.Lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Komentarze