Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo pyszną lazanię. Lubicie? Ja uwielbiam. A napiszę Wam tak szczerze, że taka pyszna mi wyszła, pachnąca i sycąca, zróbcie na obiad, bardzo polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 50 dag fileta z kurczaka
    50 dag pieczarek
    1 puszka pomidorów
    1 duża cebula
    2 duże ząbki czosnku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony o smaku
    papryka słodka mielona do smaku
    zioła prowansalskie według uznania
    pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
    olej do smażenia
    40-50 dag makaronu lazanii
    40 dag sera mozzarella ( w kostce )
    masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Lazania z filetem z kurczaka i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy przyprawę do kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w półplasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
  • 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki. Następnie dodajemy mięso i również przesmażamy cały czas mieszając, aż mięso lekko się zrumieni. Następnie dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu, na koniec sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.
  • 3. W tym czasie gdy sos się dusi na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy je do miękkości i lekkiego zrumienienia. Lekko solimy i przekładamy do sosu, dokładnie mieszamy.
  • 4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 5. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 6. Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos i ser, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos i ser.
  • 7. Lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować