Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

  • wyświetlono: 862 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna lazania na sycący obiad z mięsem mielonym i szpinakiem. Bardzo aromatyczna i pyszna. Porcja dla 4 osób. Polecam.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Sos mięsny:

50 dag łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie do smaku
bazylia suszona do smaku
oregano suszone do smaku
4 łyżki koncentratu pomidorowego

Sos szpinakowy:

45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
zioła prowansalskie do smaku
1 łyżeczka czubrycy białej
20 dag serka kanapkowego o czosnkowym smaku ( taki w pudełeczku do smarowania )

Dodatkowo:

40-50 dag makaronu lazanii
40 dag sera żółtego
1 łyżeczka masła
woda do gotowania
2 łyżki oleju
sól do gotowania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem

  • 1. Sos mięsny: Mięso dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy do lekkiego zrumienienia cały czas mieszając. Uważamy, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki. Następnie wrzucamy zmielone mięso i przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku przyprawami. Gotowy sos studzimy.
  • 2. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy często mieszając i uważając, żeby za mocno go nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy szpinak będzie miękki odparowujemy nadmiar wody i dodajemy serek kanapkowy i mieszamy, aż się rozpuści, dodajemy również przyprawy do smaku. Gotowy sos szpinakowy studzimy.
  • 3. Makaron i ser: Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z olejem, nie mogą być za bardzo miękkie. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 4. Do zapiekania: Formę do zapiekania smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, następnie sos mięsny i ser żółty, kolejno makaron, sos szpinakowy i ser żółty, w ten sposób postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos mięsny i ser. Wyszło mi dwie warstwy ze szpinakiem i trzy z mięsem mielonym.
  • 5. Zapiekanie: Tak wykonaną lazanię pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 6. Podanie: Gotową kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoserszpinakobiadMakaronyLazaniazapiekaneZapiekankiwłoskie daniewłoska kuchniaz piekarnikasycący obiadlazania ze szpinakiemlazania z mięsem mielonym
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-10cveay

Dodane przez: sylwin03

Makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Makaron z mięsem mielonym i sosem...

image-10araxk

Dodane przez: natalia2004

Makaron z mięsem mielonym i cukinią

Pyszne danie makaronowe, do którego...

makaron z mięsem mielonym

Dodane przez: agnieszka01

makaron z mięsem mielonym

makaron z mięsem mielonym

image-18cf5o3

Dodane przez: Sliczna6

Chiński makaron z mięsem mielonym i warzywami

Smaczne orientalne danie.

image-0g86gws

Dodane przez: Słodkamuffinka

Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem...

http://ostrapapryczka.blog.pl/2013/11/12/makaron-z-sosem-pomidorowym-mielonym-miesem-z-indyka-i-groszkiem/

cannelloni

Dodane przez: Habibi Chi

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Dla wszystkich miłośników makaronu,...