Kurczak na sposób chiński w słodkim sosie chili , z fasolką szparagową i smażonymi kiełkami. Uwielbiamy takie dania :)
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 filet z piersi kurczaka
100 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
1 czerwona papryka
1/3 szklanki zielonego groszku
1 małe opakowanie kiełków
sos słodki chili
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki wody
olej do smażenia
Kurczak z fasolką szparagową i smażonymi kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i kroimy w kostkę. Podsmażamy na suchej patelni i przekładamy do miseczki. Paprykę oczyszczamy z ziarenek kroimy na plasterki i podsmażamy ok 3 min na olej. Następnie do papryki dodajemy fasolkę szparagową, zielony groszek, kiełki i smażymy razem kolejne 3 minuty. Dodajemy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy całość do momentu aż fasolka będzie aldente (ok 10 -15 min). Po tym czasie do warzyw dodajemy kurczaka, doprawiamy całość słodkim sosem chili . W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną w 1/3 szklanki wody i dodajemy do kurczaka z warzywami aby zagęścić sos, czekamy aż całość się zagotuje. Podajemy np. z makaronem ryżowym, ryżem lub ulubionym makaronem.
Komentarze