Smaczny, prosty obiad na szybko. Wyśmienity kurczak z fasolką szparagową. Danie, do którego będziesz wracać. Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku. Danie podajemy z ryżem lub makaronem.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• 3 ząbki czosnku
• 2 cm korzenia imbiru
• 3 marchewki
• 1 papryka czerwona
• ½ kg fasolki szparagowej
• 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
• 2 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu ryżowego
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
• Olej do smażenia
• Sól
• Szczypta chili
Kurczak z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w podłużne maski. Następnie przekładamy do miski, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego, wsypujemy sól. Czosnek oraz Imbir obieramy, drobno kroimy i łączy z mięsem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwie godzinki. Po tym czasie Mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
2.Marchewki obieramy, kroimy w słupki, paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki, fasolę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na połówki.
Na rozgrzany olej przekładamy marchewki, paprykę oraz fasolę, wsypujemy sól i smażymy do miękkości.
3.Warzywa łączymy z mięsem.
Do naczynia wlewamy pozostały sos sojowy, ocet ryżowy, miód, ketchup, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw i gotujemy aż sos zgęstnieje.
4.Gotowe, podajemy z ryżem lub makaronem.
Smacznego.
Komentarze