Fasolka szparagowa – gotowanie

Zacznijmy od tego, że kwestia „fasolka szparagowa – gotowanie” może nas zacząć zastanawiać, kiedy wróciliśmy akurat z zakupów, trzymamy siatkę czy koszyk z fasolką i pytamy, co dalej? Nie mamy akurat ochoty zużyć jej natychmiast, a zatem trzeba ją przechować. Oczywistym rozwiązaniem wydaje się tu być lodówka, bo wiadomo, że w ten sposób fasolka się nie zepsuje. Ale nic bardziej mylnego! Fasolka szparagowa to roślina ciepłolubna i w temperaturze 8-10 stopni można przechowywać ją nawet tydzień. Trudno jednak wymagać, żeby w mieszkaniu panowała taka chłodna aura! Zatem w temperaturze pokojowej możesz przechowywać fasolkę ok. trzech dni

No ale nie można przecież przechowywać tej fasolki wieczność! Zatem co robić, kiedy kwestia fasolka szparagowa – gotowanie staje się pilna?

 

 

Fasolka szparagowa – gotowanie

Fasolka szparagowa wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami, kalafiorem i stopionym masełkiem, a już podana z podsmażoną bułką tartą to prawdziwy rarytas. Zresztą przestudzona fasolka to również znakomita przekąska – zwłaszcza, że w 100 g znajduje się zaledwie 30 kalorii. Żeby jednak fasolka stała się tym smakołykiem, musi zostać dobrze wypełnione zagadnienie: fasolka szparagowa – gotowanie. Zatem: ugotowania fasolka szparagowa powinna być zarazem miękka i krucha. Jak to osiągnąć?

 

 

Fasolka szparagowa – gotowanie. Przygotowanie

Fasolkę szparagową należy dokładnie umyć i odciąć jej końce. Strąki najlepiej poprzecinać na pół zanim zaczniemy je gotować.

Fasolka szparagowa – gotowanie. Proporcje

Na 1 kg fasolki powinny przypadać 4 l wody, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka soli.

 

Fasolka szparagowa – gotowanie. Czas gotowania

Od momentu, w którym woda zacznie wrzeć, liczy się czas gotowania fasolki. Naturalnie szybciej ugotuje się młoda fasolka, a starsza będzie wymagała więcej czasu. Poza tym żółta fasolka gotuje się krócej, a zielona dłużej. Żółtą fasolkę gotujemy więc ok. 5-15 minut, zieloną ok. 15-20. Należy jednak kontrolować stan fasolki w trakcie gotowania. Najlepiej robić to, nabijając strączek na widelec i próbując, czy jest już dobry.

Na koniec odcedzamy fasolkę na durszlaku

 

Fasolka szparagowa – gotowanie. Gotowanie na parze

Do garnka lub rondla do wysokości 5 cm wlej wodę. Przykryj pokrywką i wodę zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, umieść w garnku specjalny koszyk do gotowania na parze, a do niego wsyp przygotowane wcześniej strąki fasoli. Gotuj ok. 10 minut, w razie potrzeby sprawdź, czy fasola jest gotowa. Po ugotowaniu odstaw koszyk z fasolką do ostygnięcia.

 

Fasolka szparagowa – gotowanie. Co dalej?

A dalej jest już tylko coraz przyjemniej! Zajrzyj do przepisów z fasolką szparagową i przekonaj się, co możesz zrobić z fasolki. A jest tego sporo! Zupy, placki, kotlety, zapiekanki, sałatki – i wiele, wiele więcej cudownych potraw.

Smacznego!