Zacznijmy od tego, że kwestia „fasolka szparagowa – gotowanie” może nas zacząć zastanawiać, kiedy wróciliśmy akurat z zakupów i trzymamy w dłoni koszyk lub torebkę z fasolką szparagową. Wtedy zastanawiamy się i pytamy, co dalej? Nie mamy akurat ochoty zużyć jej natychmiast, a zatem trzeba ją przechować. Oczywistym rozwiązaniem wydaje się tu być lodówka, bo wiadomo, że w ten sposób fasolka się nie zepsuje. Ale nic bardziej mylnego! Fasolka szparagowa to roślina ciepłolubna i w temperaturze 8-10 stopni można przechowywać ją nawet tydzień. Trudno jednak wymagać, żeby w mieszkaniu było chłodno. Zatem w temperaturze pokojowej można przechowywać fasolkę ok. trzech dni. Jednak podobnie jak inne warzywa strączkowe, nie może być przechowywana przez wieczność! Czas dowiedzieć się, jak ugotować fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa – jak ugotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami, kalafiorem i stopionym masełkiem, a już podana z podsmażoną bułką tartą to prawdziwy rarytas. Zresztą przestudzona fasolka szparagowa to również znakomita przekąska. Zwłaszcza, że w 100 g znajduje się zaledwie 30 kalorii. Gotowanie fasolki powinno sprawić, że warzywo będzie zarazem miękkie i kruche. Jak to osiągnąć?

Ile gotować fasolkę szparagową – przygotowanie i proporcje

Fasolkę szparagową należy dokładnie umyć i odciąć jej końce. Warto też usunąć łykowatą strunę ze środka fasolki szparagowej.  Następnie strąki najlepiej poprzecinać na pół zanim zaczniemy je gotować. Na 1 kg fasolki szparagowej powinny przypadać 4 l wody, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka soli.

Ile gotować fasolkę szparagową - czas gotowania

Od momentu, w którym woda zacznie wrzeć, liczy się czas gotowania fasolki. Naturalnie szybciej ugotuje się młoda fasolka, a starsza będzie wymagała więcej czasu. Poza tym żółta fasolka gotuje się krócej, a zielona dłużej. Żółtą fasolkę gotujemy więc ok. 5-15 minut, zieloną ok. 15-20. Należy jednak kontrolować stan fasolki w trakcie gotowania. Najlepiej robić to, nabijając strączek na widelec i próbując, czy jest już dobry. Na koniec odcedzamy fasolkę na durszlaku.

Ile gotować fasolkę szparagową – fasolka szparagowa na parze

Aby fasolka szparagowa była ugotowana na parze należy wlać wodę do garnka lub rondla do wysokości 5 cm. Następnie przykryć pokrywką i zagotować wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, umieść w garnku specjalny koszyk do gotowania na parze, a do niego wsyp przygotowane wcześniej strąki fasoli. Fasolka szparagowa na parze powinna być gotowana ok. 10 minut. W razie potrzeby sprawdź, czy fasola jest gotowa. Po ugotowaniu odstaw koszyk z fasolką szparagową do ostygnięcia.

Fasolka szparagowa – gotowanie i pomysły na dania

Szukasz pomysłów na posiłki Zajrzyj do przepisów z fasolką szparagową i przekonaj się, co możesz zrobić z fasolki. A jest tego sporo! Zupy, placki, kotlety, zapiekanki, sałatki – i wiele, wiele więcej cudownych potraw.