Kurczak w sosie z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczysty kurczak w sosie z fasolką szparagową to idealna propozycja na lekki, letni obiad. Taki kurczak w pysznym, kremowym sosie zasmakuje również najmłodszym.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 cebule
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    500 g mięsa z kurczaka np. z udek bez skóry i kości lub filet
    2 ząbki czosnku
    250-300 g zielonej fasolki szparagowej
    sól
    pieprz
    250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
    150 ml śmietanki 30%
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Potrawka

Kurczak w sosie z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Fasolkę szparagową gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso. Smażymy ok. 7-10 minut i zalewamy wszystko bulionem. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Gdy mięso jest już miękkie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 3-4 minut, gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy fasolkę szparagową i posiekany koperek. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
    Kurczaka w sosie z fasolką szparagową podajemy z ziemniakami lub ryżem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować