KURCZAK W SOSIE GORGONZOLA (z makaronem)

4.5 (198 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kremowy sos serowy we włoskim stylu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
    200 g sera gorgonzola
    200 ml śmietany 30%
    200 ml bulionu
    100 ml białego wina wytrawnego
    natka pietruszki
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    makaron (u mnie: penne pełnoziarnisty)
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos serowy

Kurczak w sosie gorgonzola (z makaronem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z trzech filetów powinniśmy otrzymać 12 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Przenosimy do garnka lub wysokiej patelni. Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.
  • 2. Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz białe wino. Podgrzewamy przez kilka minut, a na końcu dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser gorgonzola. Mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję. Doprawiamy do smaku pieprzem. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki i np. makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Gorgonzola Kurczak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować