Tagliatelle ze szpinakiem w sosie gorgonzola

4.75 (8 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, wyraziste i aromatyczne połączenie makaronu z kremowym sosem na bazie pikantnego sera Gorgonzola. To proste danie, które przeniesie nas smakiem do Lombardii, z której pochodzi ten wyjątkowy ser. To także świetne rozwiązanie na szybki obiad, który przygotujemy w kilka chwil.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 200 g makronu tagliatelle
    - 250 g świeżego szpinaku baby
    - 1 mała cebula
    - 200 g śmietany 18 %
    - 100 g pikantnego sera Gorgonzola
    - łyżka masła
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.75 (8 ocen)

Zobacz również:

Tagliatelle

Tagliatelle ze szpinakiem w sosie gorgonzola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na maśle, dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość i woda odparuje.
  • 2. Do szpinaku i cebuli dodajemy śmietanę oraz ser Gorgonzola i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos będzie jednolity. Sos doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i łączymy z przygotowanym sosem.

Porady

W wersji dla mięsożerców świetnym dodatkiem będą smażone kawałki kurczaka lub indyka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron tagliatelle Gorgonzola Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować