Kurczak w curry z zielonymi warzywami i kaffirem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pikantny, mocno cytrusowy kurczak z liśćmi kaffiru i trawą cytrynową.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pierś z kurczaka - 500g (u mnie 2 piersi)
    Fasolka szparagowa zielona (może być mrożona) - 200g
    Por - 150g
    Brokuł - 200g
    Groszek (może być mrożony) - 150g
    Olej - 1 łyżeczka
    Pasta curry zielona - 50g
    Mleko kokosowe - 1 puszka
    Trawa cytrynowa w proszku - 1/2 łyżeczki
    Liście limonki kaffir - 3 szt
    Ryż - 200g
    Mleko - 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Kurczak w curry z zielonymi warzywami i kaffirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Curry 1. Kurczaka kroimy na mniejsze fileciki. Brokuła na różyczki, a pora w plastry.

    Na oleju przesmażamy pastę curry około pół minuty. Potem dolewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy kurczaka i warzywa. Wszystko razem dusimy, aż kurczak będzie ugotowany. Teraz doprawiamy trawą cytrynową i liśćmi kaffiru i dusimy razem jeszcze kilka minut.

    Ryż gotujemy w wodzie ze szklanką mleka. Dzięki temu ryż jest delikatniejszy i świetnie komponuje się z ostrym curry.

Porady

Liście limonki kaffir można kupić w sklepach z żywnością orientalną, a czasem także w suparmarketach. Mają bardzo intensywny, świeży aromat. Zielona pasta curry jest ostra. Jeśli wolicie łagodniejsze dania, dajcie tylko 25g pasty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.42 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Zupa Curry

To może cię zainteresować