Kurczak curry z mango i awokado

4.5 (159 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozgrzewające, orientalne danie

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • marynata:

    50ml oleju z orzeszków ziemnych
    50ml oliwy
    1 łyżeczka pasty curry (użyłam żółtej)
    1 łyżeczka startego imbiru
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    świeży tymianek
    czosnek
    sól, pieprz

    dodatkowo:

    podwójna pierś z kurczaka
    1 papryka
    1 cukinia
    1 awokado
    1 mango
    100g groszku
    1 łyżeczka startego imbiru
    1/2 łyżeczki mielonego chilli
    1 łyżka pasty curry
    150ml mleczka kokosowego lub śmietany 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Kurczak curry z mango i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
    Składniki na marynatę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Kurczaka zanurzamy w marynacie, i odstawiamy na 1-2 godzinę do lodówki.

    Paprykę, cukinię, awokado i mango kroimy na małe kawałki.

    Kurczaka smażymy na oleju z orzeszków ziemnych,
    Zdejmujemy z patelni, następnie na tym samym oleju rumienimy warzywa i awokado.
    Na sam koniec dodajemy mleczko kokosowe, mango, groszek, pastę curry, imbir i chilli.
    Czekamy, aż sos się zredukuje i kolor będzie jednolity.

    Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Imbir Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować