Kurczak w curry

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To aromatyczne danie kuchni wschodniej, idealnie nadaje się na szybki i lekki obiad.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) pierś z kurczaka (ok. 600 g)
    2) 100 g ryżu
    3) 3 marchewki
    4) 3 łodygi selera naciowego
    5) Por (biała część)
    6) 8 suszonych pomidorów
    7) 2 cebule
    8) curry
    9) 200 ml bulionu drobiowego
    10) olej
    11) pieprz czarny mielony
    12) sos sojowy
    13) czarny sezam do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale do wody, w której go gotujemy dodajemy 3 łyżki curry i łyżkę sosu sojowego.
  • 2. Przygotowujemy marynatę do kurczaka – w misce mieszamy 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki curry i odrobinę pieprzu.
  • 3. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i nacieramy je przygotowaną marynatą. Kurczaka odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • 4. Cebulę kroimy w kosteczkę, selera naciowego w plasterki, pora w paseczki a marchewkę w słupki.
  • 5. Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka, a następnie dodajemy do niego cebulę i pora i podsmażamy.
  • 6. Marchewkę i selera wrzucamy do gorącej wody i gotujemy około 5 minut, następnie odcedzamy i smażymy chwilę razem z kurczakiem. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone suszone pomidory, zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowany ryż i delikatnie mieszamy. Dekorujemy czarnym sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować