Kurczę pieczone z nadzieniem z bułki, wątróbki i dużej ilości zielonej pietruszki. Stary, przedwojenny przepis od Marii Monatowej. W naszym domu odkąd pamiętam. Nadzienie jest przepyszne. Smakuje jak najlepszy francuski pasztet.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
kurczak ( ok 1,5 kg) nieduży
sól, pieprz, papryka w proszku, majeranek
Farsz:
wątróbka drobiowa, 2 sztuki( ok 10 dkg)
czerstwa bułka
mleko do namoczenia bułki
łyżka bułki tartej
10 dkg miękkiego masła ( dwie czubate łyżki)
jajko
pęczek pietruszki
2 plastry szynki
sól, pieprz do smaku
Kurczak po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, nacieramy przyprawami i odkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
Wykonanie farszu zaczynamy od namoczenia bułki w zimnym mleku ( można też namoczyć w zimnej wodzie) i oddzielenia białka od żółtka. Następnie białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Namoczoną bułkę odciskamy z mleka i razem z wątróbką i szynką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub drobniutko siekamy nożem. Do zmielonej masy dodajemy żółtko, bułkę tartą, miękkie masło i drobno posiekaną pietruszkę. Mieszamy dobrze, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec delikatnie łączymy z pianą z białka.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka i zszywamy go starannie, aby nadzienie nie wyciekło.
2.W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 °C. Wkładamy kurczaka do brytfanny natłuszczonej obficie masłem klarowanym lub olejem i wstawiamy do piekarnika na 40 - 50 minut. Kurczak ma być przykryty. W trakcie pieczenia podlewamy kurczaka 1 -2 razy niewielką ilością wody.
Po upływie 40 - 50 minut odkrywamy brytfannę , zmniejszamy temperaturę do 175 °C i przyrumieniamy kurczę od czasu do czasu podlewając je wytopionym tłuszczem. Pieczemy kurczaka jeszcze 30 - 40 minut, aż będzie miękki i doskonale rumiany. Wyjmujemy go z piekarnika, porcjujemy i układamy na półmisku. Serwujemy z ziemniakami i surówkami. Danie gotowe!
Komentarze