• 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kurczę pieczone z nadzieniem z bułki, wątróbki i dużej ilości zielonej pietruszki. Stary, przedwojenny przepis od Marii Monatowej. W naszym domu odkąd pamiętam. Nadzienie jest przepyszne. Smakuje jak najlepszy francuski pasztet.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kurczak ( ok 1,5 kg) nieduży
    sól, pieprz, papryka w proszku, majeranek
    Farsz:
    wątróbka drobiowa, 2 sztuki( ok 10 dkg)
    czerstwa bułka
    mleko do namoczenia bułki
    łyżka bułki tartej
    10 dkg miękkiego masła ( dwie czubate łyżki)
    jajko
    pęczek pietruszki
    2 plastry szynki
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kurczak pieczony

Kurczak po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Kurczaka myjemy, nacieramy przyprawami i odkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.

    Wykonanie farszu zaczynamy od namoczenia bułki w zimnym mleku ( można też namoczyć w zimnej wodzie) i oddzielenia białka od żółtka. Następnie białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Namoczoną bułkę odciskamy z mleka i razem z wątróbką i szynką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub drobniutko siekamy nożem. Do zmielonej masy dodajemy żółtko, bułkę tartą, miękkie masło i drobno posiekaną pietruszkę. Mieszamy dobrze, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec delikatnie łączymy z pianą z białka.

    Tak przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka i zszywamy go starannie, aby nadzienie nie wyciekło.
  • o 2. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 °C. Wkładamy kurczaka do brytfanny natłuszczonej obficie masłem klarowanym lub olejem i wstawiamy do piekarnika na 40 - 50 minut. Kurczak ma być przykryty. W trakcie pieczenia podlewamy kurczaka 1 -2 razy niewielką ilością wody.

    Po upływie 40 - 50 minut odkrywamy brytfannę , zmniejszamy temperaturę do 175 °C i przyrumieniamy kurczę od czasu do czasu podlewając je wytopionym tłuszczem. Pieczemy kurczaka jeszcze 30 - 40 minut, aż będzie miękki i doskonale rumiany. Wyjmujemy go z piekarnika, porcjujemy i układamy na półmisku. Serwujemy z ziemniakami i surówkami. Danie gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować