Kurczak pieczony z pomarańczami

4.38 (200 ocen)

  • 24 godz. 40 min

Kurczak posiada doskonale zharmonizowany smak, miękkie, soczyste mięso i cudowny aromat pomarańczy. Jest naprawdę przepyszny! Zrobiłam go na dwudniowy obiad - a zniknął już w pierwszym dniu!

  • 24 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,3 kg kurczaka (dowolnych części)
    Marynata:
    3 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki oleju
    1 łyżka miodu
    sok z 1/2 pomarańczy (około 3-4 łyżki)
    skórka z 1/2 pomarańczy (starta)
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól, pieprz (do smaku)
    Dodatkowo:
    1/2 pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.38 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak pieczony z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynata. 1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać (w dużej misce) i doprawić do smaku (solą i pieprzem).
  • image-133pl8b 2. Kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do miski z marynatą.
    Dokładnie obtoczyć w marynacie.
    Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
  • Przed pieczeniem. 3. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą (w której przebywało) i obłożyć plasterkami pomarańczy.
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 1,5 godziny w 180 stopniach.
    W międzyczasie 2-3 razy mięso polać powstałym sosem.
    (Kurczak powinien być rumiany.)
    Sos można przelać do garnuszka i zredukować - kilka minut podgotować (aż zgęstnieje) lub zagęścić mąką.

Porady

Z marynaty i soków - z pieczenia kurczaka - warto zrobić pyszny sos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować