Kurczak po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy ,osuszamy,nacieramy z wierzchu sola,pieprzem,majerankiem.Odstawiamy do lodówki na min.1 godz do lodówki.
Ubijamy piane z białek,odejmujemy troszkę-tyle żeby wysmarować wnętrze kurczaka.Resztę piany odstawiamy do dodania do masy mięsnej
Wątróbki drobiowe sparzamy,mielimy w maszynce do mięsa.Dodajemy do nich mięso wieprzowe,wsypujemy bułkę tartą,piane z białek,margarynę.Doprawiamy solą i pieprzem.Uzyskanym farszem naziewamy kurczaka
Po nadzianiu kurczaka albo zaszywamy,albo spinamy wykałaczkami.
Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia ,pieczemy kurczaka ok.1 godz 20 minut. Po tym czasie rozcinamy rękaw żeby kurczak mógł się zapiec z wierzchu.
Podajemy ,,nowocześnie"na frytkach,albo tradycyjnie na zapiekanych ćwiarteczkach ziemniaków.
Komentarze