KURCZAK PO POLSKU

4 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pysznie nadziany, idealnie nadaje się na wyjątkowe okazje

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka
    1 cebula
    20 dag mięsa mielonego wieprzowego
    10 dag wątróbki drobiowej
    1/2 szkl.bułki tartej
    2 jajka
    10 dag masła
    pieprz,sól,majeranek,przyprawa do drobiu staropolska(ziołowa)
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Kurczak po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy ,osuszamy,nacieramy z wierzchu sola,pieprzem,majerankiem.Odstawiamy do lodówki na min.1 godz do lodówki.
    Ubijamy piane z białek,odejmujemy troszkę-tyle żeby wysmarować wnętrze kurczaka.Resztę piany odstawiamy do dodania do masy mięsnej
    Wątróbki drobiowe sparzamy,mielimy w maszynce do mięsa.Dodajemy do nich mięso wieprzowe,wsypujemy bułkę tartą,piane z białek,margarynę.Doprawiamy solą i pieprzem.Uzyskanym farszem naziewamy kurczaka
    Po nadzianiu kurczaka albo zaszywamy,albo spinamy wykałaczkami.
    Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia ,pieczemy kurczaka ok.1 godz 20 minut. Po tym czasie rozcinamy rękaw żeby kurczak mógł się zapiec z wierzchu.
    Podajemy ,,nowocześnie"na frytkach,albo tradycyjnie na zapiekanych ćwiarteczkach ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Wątróbka drobiowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować