Kurczak murgh ka salan

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie z kuchni hinduskiej. Bardzo smaczny i aromatyczny.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka suchego maku
    1 łyżeczka kminu rzymskiego (nie pomylić z kminkiem)
    2 szczypty pieprzu
    1 łyżeczka kolendry
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżeczka imbiru
    3 łyżki masła klarowanego
    1 cebula
    2 szczypty pieprzu kajeńskiego
    1 łyżeczka garam masala
    1 szklanka wody
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Kurczak murgh ka salan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś opłukać i pokroić w kostkę.
    Do miseczki wsypać kurkumę,mak,kmin,kolendrę,imbir i pieprz kajeński.
    Wszystko wymieszać i rozgnieść całe ziarenka.
    Wiórki kokosowe wymieszać z rozgniecionym czosnkiem.
    W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę,którą
    zarumienić na złoty kolor.
    Dodać mieszankę przypraw oraz wiórki z czosnkiem i smażyć około 1 minuty
    cały czas mieszając, a następnie dołożyć pokrojonego kurczaka i smażyć
    ze wszystkich stron. Mieszać często.
    Dolać szklankę wody, posolić, popieprzyć, dodać garam masala, zamieszać
    i dusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.

Porady

Podawać z ryżem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Garam masala Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować