Murgh Kari - indyjskie curry z kurczaka z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kurczak Curry to potrawa z indyjskiego Pundżabu bardzo polularna w południowej Azji, zwłaszcza w Pakistanie, Indiach i Bangladeszu ale tez w Azji Wschodniej.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * filet z kurczaka - 2 szt

    * pieczarki - 100 g

    * pomidor - 2 szt

    * duża cebula - 1 szt

    * bulion warzywny - ok. 500 ml

    * mleko kokosowe - 3 łyżki

    * olej - 3 łyżki

    * migdały mielone - 1 łyżka

    PRZYPRAWY:

    * czosnek - 1 ząbek

    * imbir - 1 płaska łyżeczka

    * chili mielona - 1 łyżeczka

    * pasta curry - 1 łyżka

    * mielona kolendra - 1 łyżeczka

    * sól - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Murgh kari - indyjskie curry z kurczaka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce.

    Na patelnie wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę - przesmażamy minutę.

    Dodajemy pokrojone w plastry pieczarkii pokrojone w kosteczkę pomidory.

    Zalewamy bulionem i doprawiamy solą.

    Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

    Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty.

    Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem.

    Smacznego!



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Kurczak Kurkuma Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować