Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

  • wyświetlono: 233 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Paszteciki z pieczarkami są zawsze najlepsze do barszczu

smak i uczucie
  • 8 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto
40 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
250 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
3 żółtka
100 g roztopionego masła
400 g mąki pszennej (plus 2 łyżki na posypywanie)

Farsz
800 g pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
2 łyżki masła klarowanego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

  • 1. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Masło rozgrzać w rondlu
    Podsmażyć chwilę cebulę, a następnie dodać pieczarki.
    Doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż odparuje woda.
    Farsz po usmażeniu przestudzić.

    Drożdże rozkruszyć do kubeczka, wsypać cukier i wlać 4 łyżki mleka.
    Wszystko wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
    Do miski przesiać drożdże, wsypać sól. Ciepłe mleko wymieszać z roztopionym masłem i żółtkami.
    Wszystko trzepaczką dobrze rozbełtać i wlać do mąki. Dodać wyrośnięte drożdże. Wymieszać łyżką , a następnie wyrobić na gładkie ciasto.
    Ciasto uformować w kulę i włożyc do miski. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości 1/2 cm .
    Pociąć na paski o szerokości 10 cm.
    Na kazdy pasek nałożyć farsz wzdłuż dłuższego brzegu. Zwinąć w rulonik i lekko spłaszczyć.
    Pociąć na kawałki o szerokości 5 cm .
    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Nakryć ściereczką i odczekać 20 minut aż paszteciki urosną.
    Każdy posmarować delikatnie mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiCiastodrożdżowepasztecikiświętaboże narodzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczarki z mozzarellą w mięsnej skorupce

Dodane przez: Martyna1991

Pieczarki z mozzarellą w mięsnej skorupce

Wyśmienite kule mięsne z całą pieczarką...

Pieczarki z rukolą do obiadu

Dodane przez: Aneta_77

Pieczarki z rukolą do obiadu

Świetne w smaku połączenie pieczarek...

szpinak z pieczarkami

Dodane przez: alamonik.wordpress.com

Kremowy szpinak z pieczarkami

Istenieje pewne połączenie w pizzy,...

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

Dodane przez: Martyna1991

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

Młoda, delikatnie chrupiąca młoda...

Buraczki zasmażane z pieczarkami i marchewką

Dodane przez: JustKuchcik

Buraczki zasmażane z pieczarkami i marchewką

Idealne jako ciepła jarzynka do...

Pieczarki z brokułami

Dodane przez: anik9

Pieczarki z brokułem w sosie serowym

Pyszny dodatek do kaszy, rużu,...