Butter chicken - murgh makhani

0 (0 ocen)

  • 60 min

Po polsku kurczak na maśle.Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większośc hinduskich przysmaków).Delikatne soczyste mięso , zatopione w przepysznym maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad, albo np. danie na imprezę!

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * masło ghi - 80 g

    * jogurt naturalny - ok. 100 ml

    * koncentrat pomidorowy - 1 łyżka

    * kurczak ( u mnie pulki ) - 4 szt

    * woda - 100 ml

    * śmietana 18% słodka - ok. 75 ml

    PRZYPRAWY:

    * świeży imbir - 1 płaska łyżeczka

    * garam masala - 1 łyżeczka

    * mielona kolendra - 1 łyżeczka

    * chili - 0,5 łyżeczki

    * kminek - 0,5 łyżeczki

    * czosnek - 1 ząbek

    * sól - 1 płaska łyżeczka

    * kardamon - 2 szt

    * pieprz ziarnisty - 2 ziarenka

    * listek laurowy - 1 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Butter chicken - murgh makhani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Na dużej patelni rozgrzewamy masło. dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złoto.

    Świeżo starty imbir miażdżymy, dodajemy garam masalę, mieloną kolendrę, chili , kminek , posiekany czosnek , sól , kardamon orz pieprz i dokładnie mieszamy.

    Wlewamy jogurt i koncentrat pomidorowy.

    Wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy.

    Całośc dodajemy do smażonej cebulki i na bardzo wolnym ogniu przesmażamy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.

    Wlewamy wodę, dodajemy listki laurowe i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut mieszając od czasu do czasu.

    Pod koniec dolewamy śmietankę , zagotowujemy.

    Podajemy gorące np. z ugotowanym na sypko ryżem basmati.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Masło Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować